Нови три двойки от световно застрашения царски орел откри екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в началото на март в района на град Сливен. С тях броят на всички двойки в страната нарасна от 29 на 32, което е рекорд за последните 20 години. За сравнение, през 2000 г., когато започнаха активните дейности за опазване на вида, броят на известните гнезда бе едва 7.

С тях популацията на вида в района на Сливен нарасна от пет на осем двойки, което превръща района във второто най-важно място за гнездене на царския орел след Сакар, който приютява десет двойки.

До скоро основната заплаха за младите царски орли бе смъртността от контакт с проводниците при кацане върху необезопасени електрически стълбове. Тази заплаха беше премахната в повечето от най-важните за вида райони.

В рамките на проект, съвместно по който работят БДЗП и EVN, бяха обезопасени 2 340 електрически стълба със защитни изолации, 42 km въздушни електропроводи, които представляват 126 km проводници, бяха подменени с изцяло изолирани - т. нар. ПАС система. Положени бяха 43 km подземни електрически кабели, които заменят близо 70 km опасни за птиците въздушни електропроводи.