Заповеди за дисциплинарно уволнение на трима служители е подписал директорът на "Гранична полиция" комисар Захарин Пенов.

Най-тежкото наказание им е наложено заради нарушения и корупция, съобщават от МВР.

Дисциплинарните производства са проведени от началото на септември досега със съдействието на дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР.

Единият уволнен полицай обещал на 22-годишна жена от Червен бряг да й съдейства да премине безпрепятствено през ГКПП - Кулата. Тя била обявена за общодържавно издирване. За услугата полицаят е щял да получи определена сума в евро.

На 8 юли 2009 г. Я. М. пристигнала за излизане от страната с лек автомобил BMW на ГКПП - Кулата заедно със съпруга си. Граничният полицай В.С. обаче бил на трасе "вход" и помолил свой колега да пропусне безпрепятствено обявената за издирване. Колегата отказал, а в същото време Я. М. и съпругът й са задържани.

Те признали, че веднъж вече (през юни т.г.) са преминали безпроблемно пункта, като са заплатили на същия граничен полицаи 350 евро.

Другото уволнение е също за полицай от ГКПП-Кулата, който е уволнен за това, че на 30 юли т. г. е пропуснал 51-годишна жена от Тетевен, пътуваща в лек автомобил "Ауди", да излезе през пункта в Гърция, въпреки че има наложено ограничение за напускане на страната.

Третият полицай е от ГПУ - Брегово и е уволнен дисциплинарно за кражба от горивото, предназначено за дозареждане на автомобилите в почивни и празнични дни. Горивото е откраднато от заключено складово помещение.

Още 5 дисциплинарни производства за корупция са образувани от началото на септември месец.
Две от тях са срещу двама служители от ГКПП - Кардам, уличени в длъжностни и документни престъпления.