"Отмина една година от момента, в който "притеснената червена" Мая Манолова влезе в институцията на омбудсмана и сега уверено мога да кажа: За тази една година успях да докажа на всички и на себе си, че към този цвят можем да добавим бяло и зелено, за да са спокойни всички, че съм национален омбудсман на България".

Това заяви Мая Манолова при отчитането на първата година от мандата си като омбудсман.

28 420 граждани са потърсили помощ от омбудсмана за една година. Приетите и консултирани граждани в приемната са 17 919 към вчерашна дата, от които лично от омбудсмана са консултирани 1112. Градовете, които омбудсманът е посетила са над 50, проведените приемни тях са 29.

Постъпилите жалби и сигнали за отчетения период са 10 501, което е близо 100% ръст в сравнение със същия период на миналата година. Манолова определи това като "абсолютен рекорд в историята на институцията". От тях приключените са 8 784, което също е ръст от близо 60% в сравнение с предходната година. Най-голям брой жалби и сигнали са постъпили в отдел "Права на потребители на административни и обществени услуги" - 3 847.

Първенци тук са Топлофикация с 216 % ръст на жалбите, или общо 908 за тази година. 200% е ръстът на жалбите срещу банките, сериозен е ръстът и на жалбите срещу арбитражните съдилища, отбеляза Манолова. Омбудсманът посочи, че от фразата "ние ви разбираме и сме на ваша страна" сега е утвърдена фразата "ние решаваме проблемите", което се доказвало и от броя на препоръките, отправени от омбудсмана - 2379.

"На силните на деня, на монополите трябва да им дишаш във врата, за да се отнесат уважително към правата на българските граждани", заяви Манолова. Тя призна, че въпреки, че са решавали един проблем, са се появявали нови три.

Сред несвършените, но поети ангажименти, Манолова изтъкна на първо място борбата си с терора на "Топлофикация" спрямо гражданите на София.

Не успях да предотвратя и принудителното извеждане на седмината турски граждани. Не успях да организирам приемна в Кърджали, призна омбудсманът.

"Имаме твърдото намерение да свършим всичко, което сме обещали", заяви обаче Манолова.

Тя обяви, че непотърсените ваучери в кампанията "Великден за всеки" на стойност 150 хиляди лева ще бъдат предоставени на семействата на миньорите в Бобов дол.

Мая Манолова коментира и въпроса с промените в Изборния кодекс. По думите й законът ще влезе в сила на 27-28 октомври. "Парламентът поправя грешка, но с едно временно решение", констатира омбудсманът.

"Тези промени са за добро, защото ще се даде възможност на повече български граждани да упражнят правото си на глас в чужбина", заяви Манолова. "Институцията на омбудсмана е единствената, която има последователно поведение в защита правата на българските граждани в чужбина да гласуват", каза още тя.