Предстои да се вземе решение за бюджета на НОИ за 2011 г. и дали да намалеят осигурителните вноски.

Това заяви новият директор на НОИ Христина Митрева, цитирана от БНР.

Според нея не е нужно намаляване на осигурителните вноски за пенсии, тъй като в България те са едни от най-ниските. Тя обоснова думите си с факта, че в България средната възраст на работоспособност е почти 43 години.

Запитана откъде да дойде заплащането на пенсиите, Христова каза, че по принцип плащанията на пенсиите трябва да бъде от осигуровките. "Важното е да се помисли как да се увеличат приходите от осигурителни вноски в бюджета, общественото осигуряване и как това да рефлектира върху пенсиите. Високи пенсии се получават от високи доходи", коментира новият директор на НОИ.

Много е важно и доходите да растат, уточни още тя: "Надявам се, че когато икономиката отчете някакво съживяване и пазара на труда се съживи, работещите, които ще внасят вноски, ще се увеличат."

Според нея в момента не е подходящо да се говори за увеличаване на пенсионната възраст, нито за удължаване на осигурителния стаж, тъй като проблемът с безработицата е много сериозен. Тя изрази мнение, че наистина трябва да се направи нещо, с което да се гарантира пенсионния фонд за гражданите.