Председателят на 41 НС Цецка Цачева се включи в Сопот по случай честването на 160 години от рождението на Иван Вазов. Тържествата започнаха в 18.00 часа на площад „Иван Вазов".
Цачева произнесе слово по повод юбилея. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на писателя.

Патриархът на българската литература е бил народен представител в 8-то Обикновено народно събрание, а през 1880 г. в Пловдив, тогава столица на Източна Румелия, е депутат в Областното събрание и секретар на Постоянния комитет.

Първият голям юбилей на Иван Вазов през 1895 г. е отпразнуван в Народното събрание в присъствието на цялото правителство.

По-рано днес в отговор на въпрос на News.bg кой празник е по-ценен за нея - 20 години от свикване на 7 ВНС или годишнината от рождението на Иван Вазов, Цачева коментира:

"Мисля, че трябва да отдадем заслуженото и на двете дати. Разбира се в политически план, това е 20-годишнината от свикването на ВНС, но имайки предвид, че Иван Вазов освен народен поет, титан, класик на българската литература е високо ангажирана политически и граждански личност, тъй като той също е бил народен представител, аз считам, че това е общото между двете дати".