Положението в град Цар Калоян, Разградска област, остава тежко, съобщават от Министерството при бедствията и авариите.

По последна информация - след снощния пороен дъжд, при който е прелял микроязовир "Езерче",вследствие на което от коритото си е излязла река "Хлебаровска" - има шестима удавени и вече само двама в неизвестност, след като невредим бе открит един козар.

Вчера след 17.00 часа след поройните дъждове се е скъсала част от стенатана микроязовира на около 10 километра от гр. Цар Калоян. Образувала се преливна вълна.
Тя заляла земеделски площии влязла в града. Нанесени са значителни материални щети - постройки, леки и товарни автомобили, срутени са частни домове. Наводнени са жилищни помещения и пътната мрежа.

Оказана е помощ на седем пострадали, които са настанени в МБАЛ - Разград.

Наводнен е почти целият град. Улиците са непроходими. Водата на места е стигала до 60 см., което е принудило хората да се изтеглят по високите етажи на жилищата.

Екипи на министерството, противопожарната охрана и на полицията извършват издирвателни дейности в най-тежко пострадалите от наводнението райони.

Електрозахранването и водоподаването в града са спрени. Местните власти са организирали доставки на питейна вода за населението.  

Паднали са 15 къщи и са отнесени много автомобили. Кризисният щаб организира евакуацията на 42 души.

В града работят спасителни екипи на МДПБА от Разград, Русе, Търговище и Велико Търново.
Те отводняват заедно с екипи на РС "ПБЗН", ОДП и Пътно управление - общо 65 човека с 24 единици техника.

В 10 фургона настаняват най-нуждаещите се. Междуведомствената комисия към МС ще поеме ремонта на пострадалите сгради 

Причината за тежкото наводнение на града са падналите обилни обилни валежи - по първоначални данни снощи само за около 2 часа снощи са се излели към 80 литра на кв. м.
Поради голямата водосборна област, скатните води на места достигат до 50-60 см., съобщават от Министерството при бедствията и авариите. 

В аварийно-спасителните работи на територията на община Цар Калоян участват 
екипи на пожарната, Областната дирекция "Полиция" и Зоналното жандармерийско подразделение, съобщават от МВР.

Жандармеристи с БТР и полицаи са успели да изведат родилка от града и да я транспортират до здравно заведение.
Румънски граждани са превозени по обходен маршрут към Русе. Тази нощ спасителните екипи от цар Калоян са евакуирали група от 27 румънци, от тях - 5 деца, както и трима българи. Те пътували с два микробуса и били застигнати от прииждащата вода. Със съдействието на русенските полицаи чужденците са придружени до КПП-Дунав мост.

Цар Калоян е най-малката община в България с население към 6 800 души, около половината от тях живеят в града.

След обилните валежи вс. Нисово, община Иваново, Русенска област са били наводнени приземните етажи на множество къщи. Възрастен мъж е загинал. Продължават отводнявания от екипи на пожарната.

Залят е мостът при гр. Бяла. Движението е пренасочено през обходен маршрут: с. Ценово - Обретеник - Русе. На пътя между селата Ценово и Обретеник се е преобърнал товарен автомобил с цистерна с пропан-бутан.
На място заедно с екип на Гражданска защита са служители на ОДП-Русе и областната пожарна. Няма опасност от допълнителни усложнения, създадена е организация за претоварването на горивото. Движението се регулира в едната лента.

Във ветовското с. Писанец, около 7 къщи са наводнени, няма данни за пострадали хора, множество стопански постройки, щети в района на рибарниците.
Екипи на полицията и пожарната служба са оказали съдействие на разградските колеги за обособяването на обходния маршрутПисанец - Ветово - Ценово - Просторно - Разград. Може да се използва и обходният маршрут през гр. Кубрат, уточняват от ОДП-Русе.

Рекордни валежи са паднали в Монтана - 171 литра на квадратен метър. 

В Пловдив аварийните екипи продължават да отводняват мазета и приземни етажи на къщи. Въпреки че обстановката се нормализира, много от улиците в града са трудно проходими заради дъждовната вода.

В пловдивското село Беласица гръм е паднал върху къща и е разрушил покрива. Няма пострадали хора.

Ромският квартал в Пазарджик е наводнен, през цялата нощ екипи са работили по отводняването му.

Селата Ивайлово и Мало Конарев пазарджишко са без ток.  

Силна буря е вдигнала покривите на шест къщи и е съборила голямо дървов старозагорското село Боздуганово снощи, съобщиха от Гражданска защита.
Нейни екипи са отстранили паднали дървета в центъра на Стара Загора и по пътя за Раднево след село Могила.
Три автомобила са извлеченина бул. "Славянски" в Стара Загора под надлеза.

Силният дъжд в Стара Загора е предизвикал наводняване на улиците. Най-много дъжд - 45 литра на кв. м., е паднал в община Братя Даскалови.
В Стара Загораколичеството е 35 литра, в Чирпан- 22 литра на кв. м.