Време е нещо да се случи в областта, която наричаме „съдебна реформа“. Изборите, независимо дали са предсрочни парламентарни, редовни или президентски, не бива да влияят върху започналите процеси, защото за първи път са загърбени лични противоречия и дрязги, за първи път има и консенсусен подход от правосъдното министерство.

Това заяви пред БНР главният прокурор Сотир Цацаров.

„Ние сме в хода на процес, който не би трябвало да зависи от каквито и да било внушения или събития на политическата сцена. Ако след внасянето на готовите законопроекти в парламента, ако оттам нататък говорят страстите или грозните политически сметки, тогава бихме се върнали в изходна точка.” – коментира главният прокурор.

„Няма нужда нито правосъдният министър Екатерина Захариева да се отказва от определени поправки в Закона за съдебната власт в частта за прокуратурата, нито аз – това е обща кауза, постигната при доста добър работен консенсус помежду ни.” –  увери Цацаров.

Той определи като достатъчно премахването на мантрата за единната и централизирана прокуратура в настоящия й вид и въвеждането на допълнителни гаранции за вътрешното убеждение на прокурорите.

Сотир Цацаров изрази опасенията си от издигане на „нови лозунги”,  че децентрализацията е недостатъчна и прогнозира, че това ще е елемент от политическата реторика.

Главният прокурор допусна и вероятността да бъде внесен алтернативен законопроект.

„И в крайна сметка политическият театър ще бъде изигран отново за сметка на прокуратурата.” – предупреди Цацаров.

По думите му, проблемът е, че  схващаме Механизма за сътрудничество и проверка като вътрешнополитически инструмент и го политизираме, вместо да гледаме на него като на експертна помощ.

Той допълни, че мисията започва работа на 30 май, а към 30 декември трябва да имаме анализ на слабостите и достиженията. Ако този анализ се прави само формално, провеждането му е безсмислено, обясни главният прокурор.

Той коментира и антикорупционния закон. Според него, в документа има няколко спорни момента, но независимо от политическите противоречия, парламентът не може да си позволи за втори път да отхвърли този законопроект.

„Това би бил изключително лош знак и към българските граждани, и към европейските ни партньори. Правните недостатъци са решими между първо и второ четене, но този закон трябва да мине да мине, защото противното би означавало липса на политическа воля за борба с корупцията.” – обобщи Цацаров.

Той категорично отхвърли твърденията, че прокуратурата обслужва едни или други интереси във връзка с казуса „Фонд за лечение на деца“, като увери, че има събрани годни доказателства и обвиненията ще стигнат до съд.