Централния регистър за особените залози (ЦРОЗ) преминава към Агенцията по вписванията (АВ). Това реши Министерският съвет с Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за държавните такси, събирани от АВ.

Предвижда се Регистърът да бъде електронизиран и да бъде превърнат в публична база данни за вписаните обстоятелства по Закона за особените залози, както и да бъде променен характера на производството. Предстои въвеждането на електронни услуги по Закона за особените залози, както и предоставяне на специализирани услуги за автоматизиран достъп до регистъра.

Промените целят размерът на таксите да бъде предварително определяем и предвидим, което би улеснило потребителите в изчислението. Същото така таксите за извършване на справки и издаване на удостоверения отпадат предвид публичността на Централния регистър на особените залози. По този начин се намаляват административната и финансова тежест върху потребителите на ЦРОЗ.

Измененията предвиждат да се уеднакви подходът при определяне на таксите по водените от Агенцията по вписванията други регистри с национално значение; да се определят такси за въведените нови електронни и други услуги; да се осигури възможност за дистанционно подаване на заявление и извършване на справки и получаване на удостоверение онлайн.

Очаква се новата информационна система на особените залози да бъде завършена до 1 април 2023 г., когато промените ще влязат в сила.