ЦИК работи с Комисията за защита на личните данни, за да може всеки български гражданин да има гаранция, че тези данни ще бъдат опазени.

Избирателната комисия си сътрудничи и с ГРАО, която проверява подписите, имената и данните на лицата, които са подкрепили регистрацията на определена партия.

С 5,1 млн. лв.  глобяват НАП за неопазените лични данни

С 5,1 млн. лв. глобяват НАП за неопазените лични данни

Глобата можеше да е до 20 млн.

Всеки избирател може да провери през страницата на ЦИК дали неговото име фигурира в подкрепа на дадена партия или коалиция. Тази възможност ще бъде в действие, в момента след като приключи регистрацията на съответната партия.

Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев в отговор на въпрос дали е възможна злоупотреба, при която изтеклите от НАП лични данни да бъдат ползвани в регистрациите на партиите.

Андреев коментира и промяната на Закона, според която юридически лица и еднолични търговци могат да финансират партиите: "ЦИК ще изпраща необходимата информация своевременно на Сметната палата, която открива публичен регистър за предизборната кампания, където ще бъдат обявявани всички данни по отношение на финансирането на партиите в предизборната кампания".

Падна поредното президентско вето - за частното финансиране на партиите
Обновена

Падна поредното президентско вето - за частното финансиране на партиите

За БСП управляващите бълбукали и продавали политическата система

350 000 лв. ще отидат за възнаграждения на членовете на изборните комисии след увеличаването на бюджета за местните избори, стана ясно от думите на Александър Андреев.

Обсъжда се в София, където са най-много секциите - над 1500 - приемането на изборните книжа и материали да бъде разделено на три приемателни пункта.