5,1 млн. лв. е глобата за Националната агенция по приходите (НАП), предвидена заради теча на лични данни на над 5 млн. българи. Информацията съобщи пред bTV председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.

От НАП ще имат три дни за възражения след получаване на акта, уточни Караджов. По закон санкцията може да достигне до 20 млн. лв. 

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

В един файл срещу над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани доходи и вноски

"Тази глоба е достатъчна като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение", заяви Венцислав Караджов. 

НАП оспорва глобата за теча на данни

НАП оспорва глобата за теча на данни

Обмислят да съдят хакерите

Припомняме, след като хакер информира медиите, че са изтекли личнитеданни на над 5 млн. българи от Националната агенция по приходите (НАП), бе арестуван 20-годишен компютърен специалист от частна фирма, който след това бе освободен.

По-късно ГДБОП влезе отново във фирмата, задържа и младия мъж, и търговския директор на компанията. Собственикът на тази фирма - "Тад груп" - Иван Тодоров, бе арестуван на летището при пристигането си в България от задгранична командировка. 

Иван Тодоров: Не съм поръчвал нищо
Обновена

Иван Тодоров: Не съм поръчвал нищо

Защитата не пожела да коментира

Проверката от кога и как са изтекли данните от НАП започна на 15 юли 2019 г.

От фирма ТАД груп заявиха, че следят отблизо ситуацията

Уволниха дисциплинарно шефа на НАП-Ловеч

Уволниха дисциплинарно шефа на НАП-Ловеч

Заради неоторизиран достъп до информация на приходната агенция

След като се разбра, че са изтекли личните данни на над 5 млн. български граждани заради неопазена база данни, директорът на НАП Галя Димитрова заяви, че взела тежко решение да не прекратява отпуската си.

Два дни по-късно - 31 юли, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че от НАП иска решения, а не оставки.

Въпреки уверенията му бяха уволнени двама от шефовете на компютърни отдели.

Припомняме, през април 2018 година данъчни служители протестираха срещу масовите съкращения в "Оперативен контрол". Тогава протестиращите данъчни поискаха оставката на министър Горанов.

Глобиха банка, неопазила информация за клиентите си

Глобиха банка, неопазила информация за клиентите си

Комисията за защита на личните данни наложи санкция за 1 млн. лв.

За санкцията от 1 млн. лв., която Комисията наложи на банка ДСК заради теч на лични данни, Караджов каза, че има неправомерно разкрити и достъпни за трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета.

В тези досиета се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица - в това число роднини, съпрузи, продавачи на имоти, наследници или гаранти.

В този случай не става въпрос за хакерска атака, а за кражба на хард диск. Банката тепърва трябва да уведоми всички засегнати клиенти, допълни Венцислав Караджов.