Законът за държавния бюджет за 2019 г. бе повторно приет. От гласувалите 214 депутати 129 бяха "за", 84 - "против" и само един се въздържа.

Правите гадна мръсотия относно собствения си народ. Това заяви депутатът от БСП Антон Кутев при разглеждане на ветото на президента Румен Радев над Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за финансирането на партиите.

"Президентът казва, че един лев е достатъчна субсидия за партиите", разтълкува мотивите на ветото депутатът Тома Биков от ГЕРБ.

Той тълкува обосновката на държавния глава, че един лев субсидия била достатъчна и затова се противопоставил на отвореното финансиране. Малките партии няма да издържат с този един лев на глас, каза депутатът от управляващата партия. Затова ГЕРБ щели да отхвърлят ветото. 

Депутатът от ДПС Йордан Цонев призна, че има опасност дарителите да влияят върху политиката на партиите. Въпреки това ДПС ще гласува против ветото. Това, че има такава опасност, не означава, че се нарушава Конституцията, подчерта Йордан Цонев.

Менда Стоянова атакува Нинова, че алармира ЕС за субсидиите, а не предлага алтернатива

Менда Стоянова атакува Нинова, че алармира ЕС за субсидиите, а не предлага алтернатива

По-лесно е да кажеш: "Аз не заемам позиция" и след това да се оплакваш, упрекна я тя

Според народния представител от левицата Крум Зарков с финансирането на партиите те ще служат на бизнес интересите, а не на интересите на народа. Вие бълбукате, за да прикриете елементарния факт, че продавате политическата ни система, обвини червеният депутат управляващите. 

Патриотите са притеснени, че ще останат две партии - ГЕРБ и БСП. Според Славчо Атанасов се умъртвявали малките партии.

Тази дискусия е обречена, подчерта и социалистът Кристиан Вигенин.

Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова всеки искал да експлоатира популизма.

Ветото и законът за отвореното финансиране на партиите са повърхностни и създават проблеми, смята Искрен Веселинов. Каквото е ветото, такъв е и законът, точна кореспонденция има между едното и другото, подчерта воеводата.

Законът и ветото се плъзгат по линията на общественото одобрение, допълни още Веселинов. В крайна сметка и това поредно президентско вето не мина в пленарна зала.

Депутатите отхвърлиха от дневния ред партийните субсидии
Обновена

Депутатите отхвърлиха от дневния ред партийните субсидии

Причината е, че не е постъпил доклада от бюджетната комисия

Припомняме, Законът бе приет от Народното събрание на 4 юли 2019 г.

Искането да падне тавана на даренията за партиите бе поискано от ДПС. Те се позоваха на американския модел.

От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили. Според Валери Симеонов има опасност американския модел да стане "африкански".

По-късно стана ясно, че ГЕРБ са склонни на дебат, ако предложението за 1 лев партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа.

Президентът Румен Радев наложи вето на 16 юли на промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. Мотивите му са, че чрез отвореното финансиране на партиите стават зависими от бизнеса. Според него малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот. Парите ще отидат при големите партии, защото те разпределят държавните поръчки, смята държавният глава.

От БСП заплашиха, че ако ветото на президента по този закон не мине, те ще сезират Конституционния съд.