Определено се наблюдава преориентация на ГЕРБ към ДПС, което само по себе си денонсира коалиционното споразумение.

Това е мнението на Валери Симеонов, който настоя за свикване на коалиционен съвет по темата за партийните субсидии. Такъв коалиционен съвет ще се проведе утре. Бившият вицепремиер в правителството Борисов - 3 не отговори директно на въпрос дали е поставил ултиматум в коалицията.

Като пример Симеонов посочи срещите на ГЕРБ с ДПС по темата за ДДС на книгите и безплатните детски градини - предложения, които са заложени в програмата на Обединените патриоти. По думите му самият факт за разговори между ГЕРБ и ДПС показва преориентация към друг коалиционен партньор.

Валери Симеонов иска коалиционен съвет за партийните субсидии

Валери Симеонов иска коалиционен съвет за партийните субсидии

Ако падне тавана за финансиране на партиите, бизнесът ще помага само управляващите

За предстоящия утре коалиционен съвет по темата за партийните субсидии Валери Симеонов заяви, че продължава да настоява този въпрос да не се решава за една седмица. Според него предложенията на ГЕРБ са "прибързани действия в името на едно инфантилно надпреварване на ГЕРБ с БСП".

Партийна субсидия от 1 или 0 лева бе разрушила многопартийната система, категоричен е Валери Симеонов. Ситуацията от последната седмица с всички предложения поставят партиите да се надпреварват като коне на хиподрум, по думите му.

Борисов свиква коалиционен съвет за партийните субсидии

Борисов свиква коалиционен съвет за партийните субсидии

Премиерът съгласен да забави решението, но ще отстоява предложението за 1 лев

Припомняме, че по-рано днес в ефира на bTV презиндетът Георги Първанов заяви, че няма да излишно държавата да остави в режим на диета партиите. Той подчерта, че финансирането ставало под рафта. 

След дебати в пленарна зала на 12 юни предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина със 117 гласа "за" и 90 против.

Информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

Слави Трифинов написа във "фейсбук" профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв.

Депутатите отхвърлиха от дневния ред партийните субсидии
Обновена

Депутатите отхвърлиха от дневния ред партийните субсидии

Причината е, че не е постъпил доклада от бюджетната комисия

На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на партиите

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на партиите

Те са съгласни, че с 1 лв. субсидия партиите няма как да финансират нито дейността си, нито кампаниите си

БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

Симеонов: Американският модел за субсидиите у нас ще бъде афганистански

Симеонов: Американският модел за субсидиите у нас ще бъде афганистански

И Симеонов прозря коалиция ГЕРБ - ДПС

В петък, 21 юни, се очакваше депутатите да гласуват на второ четене проекта за намаляване на субсидиите. Това обаче се отложи, защото в НС не е постъпил доклад от бюджетната парламентарна комисия.

Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши, че ако проектът мине, мигновено ще сезира Конституционния съд за нарушаване на демократичните устои и политическия плурализъм.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че заедно с ВМРО са направили равносметка и са преценили, че решението трябва да се отложи, докато се направи консултация с всички политически сили.

Манолова заплаши депутатите с Конституционния съд, ако пуснат частното финансиране на партиите

Манолова заплаши депутатите с Конституционния съд, ако пуснат частното финансиране на партиите

Това е удар в сърцето на демокрацията и отстъпление от политическия плурализъм