"Обединени патриоти" вързаха тенекия на БСП и не дойдоха на срещата за партийните субсидии. Две минути социалистите търпеливо чакаха някой от патриотите, с когото да дебатират темата.

Според Драгомир Стойнев нежеланието на ГЕРБ и ОП показва, че те нямат собствена воля. Те са обикновен придатък на министър-председателя, изтъкна червеният депутат.

В поведението на ОП левите видяха срамно принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт. По думите на Стойнев НС се превръщал в инструмент за победата на една партия. Той вижда и показен разстрел на демокрацията в идеята за един лев партийна субсидия, както и опит за пълно овладяване на местната власт.

Правителството определи сума, която прави невъзможен партийния живот, каза още Драгомир Стойнев. Така се намалявали шансовете да се чуе опозицията и да представи тя своите алтернативи. По мнението му ГЕРБ са на обществена хранилка и затова за тях един лев субсидия не е проблем. В същото време с намаляване на партийните средства от бюджета се свивало менгемето върху опозицията, за да няма тя шансове на местните избори.

Според социалистите на национално и европейско ниво трябва да има отпор на това. Явно имаме парламент, в който не трябва да се води дебат, а само се натискат копчета, притеснен е Стойнев. Иначе левите имат свои предложения за субсидията. Те искат и от 3 юни всички партийни пари, които са на депозит да се върнат в бюджета.

БСП покани колегите в НС да си поговорят за субсидиите

БСП покани колегите в НС да си поговорят за субсидиите

Ще се срещнат с ГЕРБ, ОП и ДПС

Припомняме, в Правната комисия гласуваха на второ четене промените в Закона за политическите партии. Там стана ясно, че партиите трябва да върнат надвзетите субсидии до края на следващата година.

След дебати в пленарна зала предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина със 117 гласа "за" и 90 против.

Информацията за нарушенията е подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

По този начин партийната субсидия за получен глас вместо определените в бюджета 11 лв. е станал 13,23 лв. на глас.

След като информацията бе публикувана, по нея се сезира и главният прокурор Сотир Цацаров.

В същия ден председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че няма нарушение при определяне на партийните субсидии.

ГЕРБ няма за какво да приказват с БСП за субсидиите

ГЕРБ няма за какво да приказват с БСП за субсидиите

В писмото си до левицата те посочват, че вече са заявили позицията си по темата

Реакциите от страна на депутати в Народнотосъбрание бяха различни. Делян Пеевски от ДПС предложи партийната субсидия да бъде нулева. По този повод Борисов заяви, че когато има правителствено решение, то не подлежи на коментар.

От "Воля" заявиха, че подкрепят намаляването на субсидиите. Войводите пък обясниха, че обмислят варианти за финансирането на партиите.

Преди това стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.
Обновена

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.

След това лихви

От своя страна Слави Трифинов написа във "фейсбук" профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв.

По този повод депутатът от БСП Стоян Мирчев заяви пред bTV, че Борисов протяга ръка към Слави Трифонов с партийната субсидия от 1 лв.

В петък пък БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.