"Ревност в предложенията, кой колко пари да похарчи в държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща - всички партии имат подобни предложения. По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел относно въпроса с партийните субсидии. Министър-председателят подчерта, че именно това правят в правителството - обмислят как да привлекат повече инвеститори или как да вдигнат Брутният вътрешен продукт. 

Министър-председателят съобщи, че ще се проведе коалиционен съвет, на който темата ще бъде обсъдена. Съобразих се с коалиционните ми партньори и ще забавим решението за партийните субсидии с една седмица, посочи той.

Депутатите отхвърлиха от дневния ред партийните субсидии
Обновена

Депутатите отхвърлиха от дневния ред партийните субсидии

Причината е, че не е постъпил доклада от бюджетната комисия

Борисов обаче бе категоричен, че ще отстоява предложението за 1 лев. "Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е демокрацията. Позицията на ГЕРБ е съобразена с референдума и с мнението на 2,5 млн. души", посочи той.

Относно коментарът на лидера на БСП Корнелия Нинова, че отпадането на гласуването за намаляване на субсидиите е фиаско за Борисов, премиерът отвърна с въпрос: "Кое е фиаско? Че две години БСП не говориха по въпроса, за да не ги захване Слави Трифонов. Те са царе на такива думи, затова и толкова години съм премиер - защото те винаги са победители, но само на думи. Не им правят чест тези коментари, мислех, че при 10% разлика на евроизборите ще си направят изводи".

Министър-председателят отговори и на въпрос за преговорите със САЩ за изтребителите. Той посочи, че военното министерство е получило оферта от Съединените щати, която се обсъжда.

Водят се финални преговори и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще актуализираме бюджета, съответно ще се дадат тези пари от резерва, който имаме", обясни премиерът.

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Според Йордан Цонев само ГЕРБ и БСП можели да се справят с 1 лв. субсидия

Припомняме, след дебати в пленарна зала на 12 юни предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина със 117 гласа "за" и 90 против.

Информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

Слави Трифинов написа във "фейсбук" профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв.

Симеонов: Американският модел за субсидиите у нас ще бъде афганистански

Симеонов: Американският модел за субсидиите у нас ще бъде афганистански

И Симеонов прозря коалиция ГЕРБ - ДПС

На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

Манолова заплаши депутатите с Конституционния съд, ако пуснат частното финансиране на партиите

Манолова заплаши депутатите с Конституционния съд, ако пуснат частното финансиране на партиите

Това е удар в сърцето на демокрацията и отстъпление от политическия плурализъм

На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

Днес се очакваше депутатите да гласуват на второ четене проекта за намаляване на субсидиите. Това обаче се отлага засега, защото в НС не е постъпил доклад от бюджетната парламентарна комисия.

Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши, че ако проектът мине, мигновено ще сезира Конституционния съд за нарушаване на демократичните устои и политическия плурализъм.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че заедно с ВМРО са направили равносметка и са преценили, че решението трябва да се отложи, докато се направи консултация с всички политически сили.

Корнелия Нинова подозира подмяна в отхвърлянето на партийните субсидии

Корнелия Нинова подозира подмяна в отхвърлянето на партийните субсидии

По думите й българските граждани са били употребени от Борисов