Омбудсманът Мая Манолова се обяви категорично против предвидените изменения, уреждащи финансирането на политическите партии, с които се допуска неограничено частно финансиране и използването на държавни и общински помещения за осъществяването на тяхната дейност. Това се посочва в писмо на Манолова до депутатите.

Манолова подкрепя намалението на субсидиите от 11 лева на 1 лев, каквато била волята и на народа от референдума през 2016 година. Това обаче не означавало, че гражданите тогава са подкрепили и т. нар. отворено финансиране на политическите субекти.

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Според Йордан Цонев само ГЕРБ и БСП можели да се справят с 1 лв. субсидия

"Промените, с които се въвежда неограничено бизнес финансиране на политическите партии, са грубо нарушаване на демократичните принципи и връщане на стари уредби, които бяха отменени като мярка за премахване на възможностите за зависимост на политическите субекти от частни интереси", посочва Манолова. Според нея нахлуването на корпоративни интереси в полето на политиката ще бъде "брутално погазване на демократични ценности".

"Арогантното легализиране на интересите на олигархията е за сметка на гражданите и техните права. Това е удар в сърцето на демокрацията и отстъпление от най-голямото й постижение - принципа за политическия плурализъм, който гражданите отвоюваха още в първите години на прехода", категорична е Манолова и допълва, че по този начин ще се застраши функционирането на многопартийната система у нас.

ДПС предлага да падне таванът за дарения на партиите

ДПС предлага да падне таванът за дарения на партиите

По думите на Йордан Цонев те винаги са настоявали за обществено финансиране на партиите

Нещо повече - промените за частното финансиране на партиите не били подложени на обществено обсъждане, като по този начин се погазвало мнението на гражданите. Нямало и открит и задълбочен дебат по предложенията, което било предпоставка за приемането на разпоредби, противоречиви с препоръките за усъвършенстване на законовата уредба в Доклада за оценка на България "Прозрачност при финансиране на политическите партии", приет от GRECO (Група държави срещу корупцията) по време на 48-а ѝ пленарна сесия (Страсбург, 27 септември - 1 октомври 2010 г.).

"В доклада се посочва, че "отсъствието на принципна забрана за получаване на дарения на юридически лица е сериозен проблем" и се препоръчва на българските власти:

- ...да се въведе изрична и последователна правна рамка относно забраната за дарения от юридически лица в контекста на финансирането на дейността на политическите партии и предизборните кампании..."

Тези и други препоръки относно партийното финансиране били въведени в изборното законодателство през 2011 година, а през 2014 година в доклад от GRECO оценили това положително. "Вместо законодателят да е последователен в тази посока, сме изправени пред заплахата от сериозно отстъпление и връщане назад", посочва общественият защитник.

анкета

Как да се издържат политическите партии?

Виж резултати

От членски внос и доброволен труд 52.5%

От дарения и закон за лобизма 7.8%

Държавна субсидия на глас 18.0%

Нямат нужда от пари 20.3%

Нямам мнение 1.5%

Към момента има абсолютна забрана политическа партия да получава средства от юридически лица. Може да се получават дарения от физически такива и то в размер до 10 000 лева годишно. Махането на тези ограничения щяло изцяло да подмени лукса на партийните централи.

"Изразявам увереност, че ще предприемете необходимите действия за запазване на демократичните принципи във финансирането и функционирането на партиите и няма да допуснете приемането на законови разпоредби, които ще създадат предпоставки за подчиняване на партиите на бизнеса.

В случай, че приемете този корпоративен модел за финансиране на политическите партии, с предоставените ми от Основния закон правомощия незабавно и без колебание ще сезирам Конституционния съд за установяване на противоконституционност на приетите разпоредби като противоречащи на принципите на правовата и демократична държава и на политическия плурализъм", категорична е Манолова.

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на партиите

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на партиите

Те са съгласни, че с 1 лв. субсидия партиите няма как да финансират нито дейността си, нито кампаниите си