ДПС предлага да отпаднат ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица. Това стана ясно от изявлението на депутата от ДПС Йордан Цонев след срещата на ДПС с БСП за партийната субсидия.

Ние сме за обществено финансиране, поддържали сме го през годините, обясни той. Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране.

Отпадането на държавните субсидии да не стане после по-скъпо за бюджета, да не се възобновят стари връзки с бизнеса, подчерта народният представител.

Той е категоричен, че субсидия от 1 лев е равно на субсидия от 0 лева.

Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма нужда, аргументира се Йордан Цонев.

Субсидия от 4, 5 или 6 лева, според партията, устройвала само двете големи партии.

Социалистите разочаровани от придатъка на ГЕРБ - ОП

Социалистите разочаровани от придатъка на ГЕРБ - ОП

Според Драгомир Стойнев те нямали собствена воля

Припомняме, че по-рано днес БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патротите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъстието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

В петък пък БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.