Депутатите отхвърлиха точката си от дневния ред за намаляване на субсидиите.

Причината е, че не е постъпил доклада на бюджетната комисия от вчерашното заседание.

Именно това е и пречката точката да се разгледа днес. Възражения по отпадането нямаше. 

Валери Симеонов иска коалиционен съвет за партийните субсидии

Валери Симеонов иска коалиционен съвет за партийните субсидии

Ако падне тавана за финансиране на партиите, бизнесът ще помага само управляващите

ДПС пък излязоха с декларация по темата. Йордан Цонев е недоволен, че вчера на заседанието на бюджетната комисия не е разгледано тяхното предложение за нулева ставка за книгите, както и за създаване на фонд за безплатни детски градини.

Ако ще си мерим програмите, ако ще имаме политически егоизъм, много ми е лесно да ви покажа нашата програма, заяде се депутатът от ДПС.

По думите му патентните ведомства по цял свят не патентоват политически идеи.

Да загубим тясно политическите интереси, настоя още той. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни защо не е минало предложението на ДПС вчера. Тя настоя да се проведе курс за депутатите за правилника на НС.

Даниела Дариткова от ГЕРБ обясни, че причината за отлагането е липсата на доклад на бюджетна комисия.

Бюджетна комисия не е внесла доклад, подчерта тя. Валери Симеонов отбеляза, че ще има коалиционен съвет. Чака се премиерът Бойко Борисов , за да се обсъди темата за партийните субсидии.

Прекалено прибързано се коментира, смята лидерът на НФСБ. Имало много емоция в темата. А въпросът бил важен, защото можел да доведе до ликвидиране на многопартийната система. Симеонов настоя за широк дебат по темата - първо в управлението, после с другите формации.

Социалистът Румен Гечев пък се включи с въпрос дали това е отлагане или приключване на темата. 

Споед него отлагането вероятно ще бъде безкрайно. Предложенията на властта срещнали отпора на демократичната общност. 

Днешният ден е фиаско за господин Борисов, отсече Гечев.

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Според Йордан Цонев само ГЕРБ и БСП можели да се справят с 1 лв. субсидия

Припомняме, че след дебати в пленарна зала на 12 юни, предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина със 117 гласа "за" и 90 против.

Информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

Слави Трифинов написа във "фейсбук" профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв.

На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на партиите

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на партиите

Те са съгласни, че с 1 лв. субсидия партиите няма как да финансират нито дейността си, нито кампаниите си

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Припомняме, че БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

ГЕРБ и ДПС приватизират политическия живот, обвини Крум Зарков

ГЕРБ и ДПС приватизират политическия живот, обвини Крум Зарков

Легализират корупцията, партиите ще обслужват спонсорите си