Точката за партийните субсидии да бъде оттеглена и гледана на коалиционен съвет. Това поиска съпредседателят на коалиция "Обединени патриоти" Валери Симеонов, пред bTV.

Симеонов не иска точката за промяна на Закона за бюджета, включваща въпроса за партийните субсидии, да бъде гледана утре. По думите му един сложен въпрос е бил подхванат спонтанно, не особено обмислено и прибързано от страна на ГЕРБ. И това не е било обсъдено, нито коментирано на Коалиционен съвет с "Обединени патриоти". 

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Според Йордан Цонев само ГЕРБ и БСП можели да се справят с 1 лв. субсидия

Симеонов не приема и обсъждането за намаляване на ДДС. Той се позова на програмата за коалиционно управление, където е записано, че ставката за ДДС няма да бъде променяна. Без консултации и след преговори с ДПС - това обаче стана. Кой е коалиционният партньор", запита лидерът на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти". Симеонов даде да се разбере, че пред управляващата коалиция стои въпросителна.

"Ако запазихме от благоприличие няколко дни мълчание, то това, което се случи вчера вече преминава всякакви граници. А това, което се случи вчера беше срещата на ГЕРБ с ДПС. Днес вече има подробности около параметрите на тази сделка, ако мога така да я нарека, като резултат от проведените преговори. ДПС ще настоява за промяна на ДДС, като икономисаните средства да бъдат насочени към безплатни детски градини", каза Валери Симеонов. 

Герджиков и Близнашки: Популистки ход е намаляването на партийните субсидии

Герджиков и Близнашки: Популистки ход е намаляването на партийните субсидии

Двамата бивши служебни премиери не одобряват рязкото намаляване

Симеонов изтъкна, че има подписани "Програмни приоритети". "Ние искахме да има промяна, понижаване на ДДС за различни стоки, тъй като смятаме, че това е правилният ход за облекчаване на сравнително тежкото положение на най-нисшите социални слоеве", припомни Валери Симеонов.

След като това не е било прието в коалиционното споразумение е записано, че ставката за ДДС по време на управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма да бъде променяна. Това било резултат на тежки преговори.

"Без каквато и да е консултация, днес ние научаваме, че тази ставка ще бъде променена след договорка с ДПС", изтъкна Валери Симеонов.

ДПС предлага да падне таванът за дарения на партиите

ДПС предлага да падне таванът за дарения на партиите

По думите на Йордан Цонев те винаги са настоявали за обществено финансиране на партиите

Въпросът с безплатните детски градини е записан в Програмата за управление на коалиционното правителство на ГЕРБ и "Обединени партиоти" за реализиране до края на мандата. Сега обаче тя е внесена като инициатива на ДПС и, доколкото разбирам - обсъдена и одобрена от ГЕРБ, каза недоволен Симеонов.

По думите му не е ясно кой управлява България, има ли смисъл от коалиционно споразумение и дали е спазена волята на избирателя. "Има ли смисъл от поемане на отговорността за участие в управлението, защото такава отговорност и негативи всеки един от участниците поема? Кой е коалиционният партньор на ГЕРБ", запита реторично Симеонов и сам си отговори: "Днес сме ние, но утре - не се знае".

"Явно има преориентация на голямата партия към нов коалиционен партньор", заяви Валери Симеонов. Това е причината да искат отлагане на обсъждането на партийните субсидии утре.

БСП покани колегите в НС да си поговорят за субсидиите

БСП покани колегите в НС да си поговорят за субсидиите

Ще се срещнат с ГЕРБ, ОП и ДПС

Ако парламентът приеме, че субсидията за партиите става по 1 лев на глас и отпадне тавана за финансиране на партиите, това означава в България да се формират две, максимум три партии. Двете сигурни са ГЕРБ и ДПС, и донякъде - БСП, заяви Симеонов.

"Трябва да обясним нещата на хората просто, не да ги баламосваме с разни американски модели. Защото у нас американският модел ще стане афганистански", каза Валери Симеонов.

Той постави въпроса конкретно - кой бизнес или фирма ще посмее да даде официални средства на опозиционна партия или малка партия като НФСБ. Според бившия вицепремиер по икономиката и настоящ депутат, отговорът е: "Ще го разкатаят от проверки за нула време и с бизнеса му е приключено".

Така се получава, че бизнесът ще спонсорира само партията, която е на власт. Днес това са ГЕРБ като управляваща партия и ДПС, която все още има влияние и присъствие във властта - в земеделието, горите, енергетиката.