Намаляването на субсидиите за партиите е популистки ход. Рязкото намаляване на субсидиите на партиите ще се отрази зле на жизнеспособността на партиите у нас. "Може би има нужда от известно редуциране - с лев-два е разбираемо, но от 11 да се направи на 1 лев, това показва липса на всякаква устойчивост в регулациите в тази материя".

Това заяви пред БНР юристът и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков по повод законодателното предложение за намаляване на партийните субсидии до 1 лев на действителен глас.

БСП покани колегите в НС да си поговорят за субсидиите

БСП покани колегите в НС да си поговорят за субсидиите

Ще се срещнат с ГЕРБ, ОП и ДПС

"Ами тези партии все пак откъде ще се финансират", запита Герджиков и сам си отговори, че се отваря широко вратата към едрия бизнес. "Да не кажа към олигарсите, които ще започнат да си купуват партии. Това ли искаме", каза проф. Герджиков.

Мнението му за предложението на ДПС за 0 лева субсидия и и за въвеждане на американския модел на финансиране на партиите е, че американският модел е много различен. Американското общество е съвършено различно, категоричен е проф. Герджиков. 

Година и половина партиите връщат надвзетите субсидии

Година и половина партиите връщат надвзетите субсидии

След 31 декември 2020 г. започва да тече лихва

Не може "жабата видяла, че подковават коня и тя вдигнала крак". Това са съвършено различни системи - и политически, и правни", категоричен е проф. Герджиков.

"Нашата система е европейска и въобще не може да се говори за въвеждане на американски тип финансиране", категоричен е и проф. Близнашки.

Проф. Герджиков е убеден, че с намалените субсидии има опасност бизнесът и олигарсите да започнат да диктуват законите, по които да живеем.

Румен Радев: Намаляването на субсидиите задушава опозицията преди изборите

Румен Радев: Намаляването на субсидиите задушава опозицията преди изборите

Управляващите партии нямат нужда от субсидия

Друг служебен премиер и юристът - проф. Георги Близнашк,и се съгласи с казаното от проф. Огнян Герджиков.

"Това ще бъде един тежък удар върху плуралистичната демокрация в България, един удар с много тежки последици. Жалко, че политическите фактори в желанието да се уязвят взаимно тръгнаха да се надиграват точно на тази плоскост", каза Близнашки.

Според него нелепата ситуация е предизвикана от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя тръгна да създава истерия около онези средства, които се оказаха, че неправомерно са разпределени - един технически въпрос в крайна сметка, а те решиха да го експлоатират за политически цели.

Борисов към Радев: Партийната субсидия може да води до задушаване

Борисов към Радев: Партийната субсидия може да води до задушаване

Местният вот е чак октомври, припомни премиерът

Според Близнашки създалата се драматична ситуация може да има тежки последици в бъдеще. "Бойко Борисов е много добър на полето на популизма. Той не може да остави някаква си Корнелия Нинова да го надиграе, но трябва да преглътнат и двамата своите амбиции да се надлъгват и да се отиде към едно решение, което е наистина национално отговорно", смята Близнашки.

Заради намалените субсидии партиите ще бъдат поставени до стената. "Така се откриват възможности за пряко или косвено въздействие върху нашия политически живот от вътрешни или чужди фактори, които по принцип са нелегитимни", убеден е и проф. Близнашки. Според него нормален размер на партийните субсидии е 3-4 лева. "България не е богата страна, така че трябва да слезем към долните граници, а не да се надува партийният бюджет".