Субсидията (на партиите) може да води до задушаване. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Шабла, помолен да коментира думите на президента Румен Радев, че намаляването на субсидиите задушава опозиционните партии преди изборите.

Румен Радев: Намаляването на субсидиите задушава опозицията преди изборите

Румен Радев: Намаляването на субсидиите задушава опозицията преди изборите

Управляващите партии нямат нужда от субсидия

Местния вот е чак октомври, каза Борисов. Две години можеше да говори президентът срещу Слави Трифонов (който поиска референдум за намаляване на субсидията до 1 лев за получен глас - б.р.). Не съм го чул да се обади, каза Борисов за Радев.

Борисов заяви, че президентът Румен Радев му е честитил рождения ден тази сутрин и се пошегувал, че ако е отишъл на учението край Шабла, са щели да приемат като фойерверки изстрелването на противовъздушните ракети по време на учебните маневри.

Премиерът бе част от официалните гости на учението "Шабла 2019".

Законовите промени за партийните субсидии - хаотични и не решават проблеми

Законовите промени за партийните субсидии - хаотични и не решават проблеми

От "Прозрачност без граници" призовават за задълбочена дискусия по въпроса

Припомняме, вчера на първо четене в парламента бе прието, че партийната субсидия става 1 лев на получен глас. Промените в Закона за държавния бюджет за настоящата година бяха подкрепени от 117 депутати от 207, като гласовете "за" дойдоха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Промените бяха внесени по предложение на премиера Борисов, след като се разбра, че вместо по 11 лева, партиите получават по 13,23 лв. на получен глас.

Информацията за нарушенията е подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

По този начин партийната субсидия за получен глас вместо определените в бюджета 11 лв. е станал 13,23 лв. на глас.

Според Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори. Условието е да са участвали в последните парламентарни избори и да имат избрани народни представители.

След като информацията бе публикувана, по нея се сезира и главният прокурор Сотир Цацаров.

Към момента няма наказани за отпуснатите в повече средства от бюджета, а партиите ще връщат надвзетите пари.