"Вчера се събрахме с ръководството на ВМРО и си дадохме една трезва равносметка, че това решение (за намаляването на партийните субсидии на 1 лв. - бел. ред.) не трябва да продължава своя път към пленарна зала и трябва да бъде най-малкото отложено, за да има консултация с всички политически сили." Това заяви пред БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Симеонов е категоричен, че предложението за намаляване на партийните субсидии на 1 лев на глас ще "ликвидира тотално многопартийната демокрация", а предложеният американски модел щял да затрие всички малки политически сили и да доведе до двупартиен модел.

Депутатите отхвърлиха от дневния ред партийните субсидии
Обновена

Депутатите отхвърлиха от дневния ред партийните субсидии

Причината е, че не е постъпил доклада от бюджетната комисия

Припомняме, че се очакваше по-късно днес депутатите да гласуват на второ четене проекта за намаляване на субсидиите. Това обаче се отлага засега, защото в НС не е постъпил доклад от бюджетната парламентарна комисия.

Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши, че ако проектът мине, мигновено ще сезира Конституционния съд за нарушаване на демократичните устои и политическия плурализъм.

"Цялата тази тема започна с един ненормален начин за правене на политика - политика на емоция, политика на инат", каза Симеонов. По думите му това предложение не е обсъждано в коалиционен съвет с ОП. Не било обсъждане и в ГЕРБ - дори герберите били изненадани от предложението на премиера.

Манолова заплаши депутатите с Конституционния съд, ако пуснат частното финансиране на партиите

Манолова заплаши депутатите с Конституционния съд, ако пуснат частното финансиране на партиите

Това е удар в сърцето на демокрацията и отстъпление от политическия плурализъм

С това действие ГЕРБ нарушили коалиционното споразумение в управляващата коалиция и влезли в коалиция с ДПС.

"Нека ГЕРБ да реши кой иска да му бъде партньор в това управление. Ако иска ДПС, да заповяда", отсече Симеонов и настоя за свикването на спешен коалиционен съвет на коалицията.

"Такова предложение ликвидира тотално многопартийната демокрация", изтъкна лидерът на НФСБ и допълни, че многопартийната демокрация е най-висшата форма на демокрация, постигната от обществото. Сега тя в България била пред крах.

"Премахване на субсидиите спрямо партии всъщност превръща системата точно в някакъв американски модел, който в България ще бъде афганистански, а не американски. Какво представлява американския модел? Финансиране, от което остават две партии", категоричен е бившият вицепремиер.

Валери Симеонов иска коалиционен съвет за партийните субсидии

Валери Симеонов иска коалиционен съвет за партийните субсидии

Ако падне тавана за финансиране на партиите, бизнесът ще помага само управляващите

Според него 11 лева за глас безспорно е "безкрайно раздута" субсидия и трябва да бъде намалена, но не по начин, по който щели да се ликвидират малките партии. Той припомни, че през 2015 година тогавашният патриотичен фронт е предложил субсидиите да бъдат намалени, но на 6 лева. Намаляването на 1 лева било популизъм, "подмазване на простолюдието" и обида за всички интелигентни хора в България.

"Има модели в Европа, има модели на смесено финансиране. Трябва да се намали субсидията, но от друга страна трябва да се даде възможност и за финансиране. Но не неограничено. Този, който е на власт, фактически той командва фирмите", каза още Симеонов и изтъкна, че не бизнесмените стават политици, а политиците - бизнесмени. Най-големият пример за това бил Ахмед Доган.

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Депутатите в спор за пари, грехове и още нещо..., но най-вече за пари

Според Йордан Цонев само ГЕРБ и БСП можели да се справят с 1 лв. субсидия