Когато тръгне да се променя моделът на финансиране на политическите партии, това трябва да се случва след широк обществен дебат.

Това заяви лидерът на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Димитър Делчев по време на дискусия за финансирането на политическите партии.

За нас темата за финансирането на политическите партии е от основополагащо значение, подчерта той.

По думите му финансирането било кръвоносната система на политическата ни система. Затова са нужни множество обсъждания по темата. 

За 15 години темата за финансирането на партиите се е развил в някаква посока. Без дебат законът бил все едно да гасиш огън с бензин. Затова според Димитър Делчев е наложително вето.

Йотова прогнозира, че субсидията от 1 лв. няма да издържи дълго

Йотова прогнозира, че субсидията от 1 лв. няма да издържи дълго

Според нея в този ход има наказателна акция

ДБГ предлага регресивна скала за субсидиране на партия. До 150 000 лева партията ще получава по 10 лева на глас. С всеки 100 000 лева субсидията да пада с 1 лев, предлагат още от ДБГ.

Партиите трябва да станат по-прозрачни и да си върнат доверието, според лидера на ДБГ.

Ваня Нушева от Прозрачност без граници смята, че се налага продължаване на дискусията. По тази тема трябва да има консенсус, отсече тя. Не трябвало с лека ръка да се отхвърлят постиженията на родното законодателство. Приетите промени позволяват финансиране от хазартни фирми.

Според Нушева трябва да има ограничения за даренията от бизнеса. Сега се прави връщане с около 15 години назад в регламентирането на финансирането за партиите.

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

119 депутати гласуваха "за" предложението

Конюнктурен и с политическа окраска бил дебатът за субсидията, според Първан Симеонов. И политиците не били убедени в решението си. Той дори прогнозира, че след месеци може и да преосмислят позицията си.

Партиите са част от функционирането на демокрацията, изтъкна Симеонов. Той е на мнение, че малките ще бъдат най-ударени от мярката.

Доста повече бла-бла трябваше да има по темата, анализира той. Трябваше да има ревизия на партийната субсидия, но не и в такива крайни размери, убеден е Първан Симеонов.

По думите му се е легитимирала остта ГЕРБ-ДПС, но и влизането на големия бизнес през парадния вход. Трябва да се озаптява връзката на капитала с партиите. Това искат и хората.

Нашата политика прекалено много се сраства с големите пари, изтъкна Симеонов.