Дали решението за намаляване на партийните субсидии на 1 лев е грешно или правилно, то беше поискано от над 2,5 млн. българи. Това заяви пред БНТ Менда Стоянова - член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в Народното събрание, по повод опасенията на политолози, че това е била грешна стъпка.

Тя подчерта, че в ГЕРБ винаги са защитавали тезата, че държавното финансиране на партиите е една от гаранциите за запазване на плурализма в партийното пространство. Позицията им обаче била подложена на критика от всички партии, които я определили като "вкопчване в субсидиите".

След като хората искат партиите да работят при намалено държавно финансиране и ние сме използвани от опонентите си като боксова круша за популистичните им цели, затова предложихме тази промяна, обясни Стоянова.

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

1 лев партийна субсидия решиха депутатите

119 депутати гласуваха "за" предложението

Тя изтъкна, че в хода на разискванията никоя от партиите в публичното пространство, включително БСП, не е направила алтернативно предложение.

Г-жа Нинова вместо да пише до европейските институции, да беше направила това, което законът дава като възможност - алтернативно предложение, около което да търсиш консенсус, заяви Стоянова. Според нея обаче социалистите не искали да заемат позиция, защото за нея трябва да носят отговорност. По-лесно е да кажеш: "Аз не заемам позиция", и след това да критикуваш и да се оплакваш, обясни тя.

Относно освобождаването на Цветан Цветанов от всички постове в ГЕРБ Стоянова призна, че това неизбежно ще се отрази на изборната организация, тъй като именно той като шеф на изборния щаб е изпълнявал изцяло всички координационни функции. Сега този процес щял да се поеме от повече хора, като Изпълнителната комисия ще е по-активна.

Отново ще има предизборен щаб, но смятам, че за разлика от друг път организационната дейност няма да е концентрирана в един човек, а ще е задача на повече хора, заяви Стоянова.

Запитана дали по този начин няма да има размиване на отговорност, тя подчерта, че отговорността отново остава на партията и на председателя й Бойко Борисов.

БСП се жалва на евроинституциите и САЩ за промяната в партийните субсидии

БСП се жалва на евроинституциите и САЩ за промяната в партийните субсидии

Според тях драстичното намаляването на субсидиите противоречи на европейските практики

Когато повече хора се включат в определена дейност, тя се демократизира, дава се възможност за повече плурализъм, което при добър анализ може да е положително за вземане на по-правилни решения, обобщи Стоянова.

Тя бе категорична, че наследството на Цветанов за ГЕРБ е значително, тъй като е отдал много от силите си за партията през годините и именно той е създавал и поддържал структурите й.

Тази строителна работа вече е завършена, структурите функционират, така че смятам, че неговото отсъствие няма да повлияе негативно, заключи Стоянова.

Относно вчерашното решение за създаване на етична комисия Стоянова подчерта, че става въпрос за помощен орган към изпълнителната комисия. Тя обясни, че задачата на новата структура ще бъде да проучва сигнали срещу определени действия на партийни членове и ръководни органи на местни нива, така че да се вземат мерки "още в зародиш". Окончателните решения обаче ще се вземат от изпълнителната комисия.

По думи на Стоянова създаването на тази комисия е отклик на времето и на сигналите на едно все по-активно гражданско общество. Ние като партия трябва да имаме инструмент, с който да реагираме на това, категорична бе тя.

Борисов разпореди: Вадете багерите и тракторите да видят хората, че строим

Борисов разпореди: Вадете багерите и тракторите да видят хората, че строим

Денят бил труден за него заради раздялата с Цветанов

Стоянова обясни, че все още не е определен броят на работещите в комисията - той ще варира, за да бъде по-гъвкава. По нейни думи първоначално ще бъде сформирана малка група от хора, които да работят по подадените сигнали, а ако във времето се наложи те да бъдат увеличени, това ще стане с решение на изпълнителната комисия.

Целта не е да прозвучи като вътрешна полиция или разследващ орган - това е начин партията да отговори на общественото мнение и настроения навреме, обясни Стоянова.

Според нея, ако ГЕРБ не успеят навреме да коригират засилващото се в обществото чувство за несправедливост, това означава, че не отговарят на обществените очаквания и няма как да искат от обществото да ги подкрепя.

В заключение тя посочи, че тепърва ще се определят кандидатите за кметове на различните региони в страната.

Йотова прогнозира, че субсидията от 1 лв. няма да издържи дълго

Йотова прогнозира, че субсидията от 1 лв. няма да издържи дълго

Според нея в този ход има наказателна акция