Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България във връзка с промяната във финансирането на политическите партии. Това съобщават от пресцентъра на партията. 

"Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси. Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес", пише в писмото.

Според лидера на червените Корнелия Нинова приетото предложение е далеч от адекватното му решение, като за докзателство тя посочва думите на министър-председателя Бойко Борисов, казани при внасянето на законопроекта в Народното събрание: "Ще стане накрая като ... в много страни милиардерите и олигарсите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените."

Нинова подчертава, че намаляването на партийните субсидии и допускането на финансиране от юридически лица променя условията на функциониране на демократичната политическа система в България.

По думите ѝ политическите партии ще бъдат задължени да изпълняват услуги на своите донори.

От БСП припомнят, че са потърсили диалог по темата с парламентарно представените партии, но до такъв не се е стигнало.

Според тях драстичното намаляване на субсидиите противоречи на европейските демократични практики, които гарантират политическия плурализъм.

От левицата изразяват надежда европейските институции да излязат с позиция по този въпрос.