Депутатите от БСП обмислят сезиране на Конституционния съд, защото наистина това "широко отваряне врати" на икономически и финансови страни към политиката е вредно не само за партиите, а за демокрацията в България.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти по повод наложеното вето от държавния глава Румен Радев върху частното финансиране на партиите. 

Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите

Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите

Партиите стават зависими от бизнеса, мотивира се Румен Радев

От БСП подкрепят ветото на президента Румен Радев. Според Нинова мотивите съвпадат с аргументите, които социалистите изтъквали часове наред в заседанията на Народното събрание.

"ГЕРБ и ДПС заедно отвориха възможността партиите да се финансират от олигарси, юридически и физически лица, без ограничения дали са в България, или извън страната", подчерта соцводачът.

Според нея това прави партиите и политиката зависими от частните интереси, защото "този, който финансира, ще си поръчва законите и политиката, която да провеждат партиите, а не избирателите, които гласуват за БСП". 

Валери Симеонов не се сърди за ветото на президента, който лесно се подвеждал

Валери Симеонов не се сърди за ветото на президента, който лесно се подвеждал

НФСБ ще гласуват против ветото на държавния глава

На въпрос каква би била реакцията от БСП, при положение, че депутатите от другите партии казали, че ветото на държавния глава ще бъде преодоляно, Нинова заяви, че ще използват и парламентарните способи, които имат по време на дебата. 

ДПС настояват за отворено финансиране на партиите
Обновена

ДПС настояват за отворено финансиране на партиите

Те не подкрепят ветото на президента срещу частното финансиране на партиите

Припомняме, по-рано през деня президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. Мотивите му са, че чрез отвореното финансиране на партиите стават зависими от бизнеса. Според него малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот. Парите ще отидат при големите партии, защото те разпределят държавните поръчки, смята държавният глава.

От БСП заявиха, че ако ветото на президента по този закон не мине, те ще сезират Конституционния съд.

От ВМРО също ще подкрепят президентската позиция за финансиране на партиите.

НФСБ ще гласуват против ветото на държавния глава.

ДПС настояват за отворено финансиране на партиите и са срещу ветото.

От ГЕРБ, които бяха вносители на промените в Закона за държавния бюджет, логично, няма да подкрепят ветото на президента.