Мотивите на ветото почти дословно повтарят нашите мотиви, изложени вече в зала. Това коментира депутатът Искрен Веселинов от ВМРО за президентското вето, наложено днес върху текстовете, свързани с финансирането на политическите партии.

Войводите отново ще гласуват по същия начин в зала. Хората на Красимир Каракачанов са против приватизацията на политическите партии. 

Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите

Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите

Партиите стават зависими от бизнеса, мотивира се Румен Радев

Веселинов съжалява, че на Румен Радев не му е стигнала смелост да върне за ново разглеждане и текста за субсидията от един лев. ВМРО ще подкрепи ветото на президента.

Валери Симеонов не се сърди за ветото на президента, който лесно се подвеждал

Валери Симеонов не се сърди за ветото на президента, който лесно се подвеждал

НФСБ ще гласуват против ветото на държавния глава

Никой от депутатите от ГЕРБ не се е съобразил с мнението на формацията, затова и воеводите не се смущават да са на различна позиция в парламентарната зала от партньорите си във властта. Не виждам в случая защо ние трябва да се съобразяваме с тях, изтъкна Искрен Веселинов.

Припомняме, по-рано през деня президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. Мотивите му са, че чрез отвореното финансиране на партиите стават зависими от бизнеса. Според него малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот. Парите ще отидат при големите партии, защото те разпределят държавните поръчки, смята държавният глава.

От БСП заявиха, че ако ветото на президента по този закон не мине, те ще сезират Конституционния съд.

От ВМРО също ще подкрепят президентската позиция за финансиране на партиите.

НФСБ ще гласуват против ветото на държавния глава.

ДПС настояват за отворено финансиране на партиите и са срещу ветото.

От ГЕРБ, които бяха вносители на промените в Закона за държавния бюджет, логично, няма да подкрепят ветото на президента.

Още преди седмици от ДПС предложиха да падне тавана на даренията за партиите и финансиране по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили. Според Валери Симеонов има опасност американският модел да стане "африкански".