Депутатите от НФСБ ще гласуват против ветото на държавния глава. Това стана ясно от коментара на лидера на партията Валери Симеонов. Ако се приеме ветото, това означава, че партиите ще бъдат лишени от възможност да бъдат финансирани.

Тогава остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии, на опозицията, заяви той. Никой няма да даде пари на малка партия, на опозиция, а ще дават само на тези, които управляват, посочи Симеонов.

ВМРО подкрепя ветото на Румен Радев

ВМРО подкрепя ветото на Румен Радев

Не виждам в случая защо ние трябва да се съобразяваме с ГЕРБ, смята той

В България бизнесът е зависим от политиците, които управляват, сподели той и затова не приема твърдението на Румен Радев, че партиите щели да станат зависими от фирмите. Най-богатите у нас били тези, които управляват държавата. Публично известни били комисионните, които се получават при изграждането на инфраструктурни проекти, при концесии, каза Симеонов.

Не мога да се сърдя на президента, той нито е бил в политиката, нито в бизнеса, той идва от авиацията, коментира лидерът на НФСБ като изтъкна, ще президентът Радев трудно можел да се ориентира и лесно можел да се подведе.

Симеонов не се притеснява от разногласията в малката коалиция.

Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите

Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите

Партиите стават зависими от бизнеса, мотивира се Румен Радев

Припомняме, по-рано през деня президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. Мотивите му са, че чрез отвореното финансиране на партиите стават зависими от бизнеса. Според него малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот. Парите ще отидат при големите партии, защото те разпределят държавните поръчки, смята държавният глава.

От БСП заявиха, че ако ветото на президента по този закон не мине, те ще сезират Конституционния съд.

От ВМРО също ще подкрепят президентската позиция за финансиране на партиите.

НФСБ ще гласуват против ветото на държавния глава.

ДПС настояват за отворено финансиране на партиите и са срещу ветото.

От ГЕРБ, които бяха вносители на промените в Закона за държавния бюджет, логично, няма да подкрепят ветото на президента.

Още преди седмици от ДПС предложиха да падне тавана на даренията за партиите и финансиране по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили. Според Валери Симеонов има опасност американският модел да стане "африкански".