От ДПС не споделят мотивите на ветото на президента и ще гласуват за повторното приемане на промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Така депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира наложеното вето от страна на държавния глава Румен Радев върху отвореното финансирането на политическите партии.

Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите

Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите

Партиите стават зависими от бизнеса, мотивира се Румен Радев

ДПС смятат за неточни и неверни някои от съображенията, залегнали в мотивите на ветото на държавния глава. Хамид припомни, че този модел на финансиране е действал в България до 2005 г. и няма как да се приеме, че тогава и финансирането, и партиите са били в противоречие с Конституцията.

Хамид напомни, че от 2005 г. ДПС била партията, наложила модела за публично финансиране на партиите и той е по-справедлив

Валери Симеонов не се сърди за ветото на президента, който лесно се подвеждал

Валери Симеонов не се сърди за ветото на президента, който лесно се подвеждал

НФСБ ще гласуват против ветото на държавния глава

От ДПС искат да се върне режимът, действал до 2005 г. Те ще подкрепят повторно промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. По думите на Хамид всичко под 11 лева партийна субсидия е равно на нула. Според депутата на ДПС не намира популизъм в мотивите на президента, тъй като той си имал свои собствени тези, което пък било негово право. 

ВМРО подкрепя ветото на Румен Радев

ВМРО подкрепя ветото на Румен Радев

Не виждам в случая защо ние трябва да се съобразяваме с ГЕРБ, смята той

Припомняме, от ДПС предложиха да падне тавана на даренията за партиите и те да се финансират по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили. Според Валери Симеонов има опасност американския модел да стане "африкански". 

Пеевски предлага партиите да не получават субсидия
Обновена

Пеевски предлага партиите да не получават субсидия

Според него партиите фалират и при 5 лева субсидия на получен глас

Припомняме, по-рано през деня президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. Мотивите му са, че чрез отвореното финансиране на партиите стават зависими от бизнеса. Според него малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот. Парите ще отидат при големите партии, защото те разпределят държавните поръчки, смята държавният глава.

От БСП заявиха, че ако ветото на президента по този закон не мине, те ще сезират Конституционния съд.

От ВМРО също ще подкрепят президентската позиция за финансиране на партиите.

НФСБ ще гласуват против ветото на държавния глава.

ДПС настояват за отворено финансиране на партиите и са срещу ветото.

От ГЕРБ, които бяха вносители на промените в Закона за държавния бюджет, логично, няма да подкрепят ветото на президента.