ЦИК ще обяви нова обществена поръчка за доставка на допълнителен брой машини за изборите. Това обяви пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Това ще се случи на заседанието на Комисията този следобед.

Нейкова изрази надежда този път да има изпълнител, който да достави допълнителния брой машини.

Тя обаче поясни, че дори това да не се случи, и с наличния брой машини ЦИК ще може да осигури машинното гласуване. Все пак било по-добре в повече избирателни секции да има повече от една машина.

ЦИК прекрати обществената поръчка за допълнителни машини

ЦИК прекрати обществената поръчка за допълнителни машини

Заради висока цена

Нейкова уточни, че новата обществена поръчка ще е същата като обявената след насрочване на изборите. Тогава обаче двете оферти надвишаваха максималната прогнозна стойност с между 300 и 500 000. След прекратяването на поръчката е било поискано становище от министъра на финансите дали може да бъде обезпечена следваща обществена поръчка. По думи на Нейкова ЦИК имат уверение, че в момента, в който се сключи договор, финансирането ще бъде осигурено по бюджета на Комисията.

Относно финансовия спор със "Сиела Норма" тя бе категорична, че на 5 юли ЦИК е изплатила стойността на машините - около 43 млн. за 9600 машини. Останалите 1637 машини, доставени от "Информационно обслужване" за изборите на 11 юли, са на ЦИК.

ЦИК обявява нова поръчка за купуване на машини

ЦИК обявява нова поръчка за купуване на машини

До този момент в ЦИК са регистрирани само 10 партии

По нейни думи с договора от февруари има неизплатени около 4 млн. за софтуера, който е предаден на ЦИК. Не е решен обаче въпросът с правото на ползването му от държавата самостоятелно.

Според Нейкова взаимоотношенията със "Сиела Норма" трябва да бъдат уредени по начин, който гарантира изборния процес, а не, който е в интереса на един търговец. Тя бе категорична и че не може да се поставят условия на държавата.