Предстои да бъде обявена нова обществена поръчка за доставка на допълнителни машинни устройства за изборите на 14 ноември, но не е взето решение дали да бъдат 1 600 или малко повече. Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на първата пресконференция след като изтече срока за регистрация на партиите и коалициите.

Първата обществената поръчка за 1 600 машинни устройства бе прекратена, защото подадените оферти надвишаваха заложените средства. ЦИК все още обсъжда, но предстои по всяка вероятност, да обяви нова обществена поръчка за допълнителен брой машинни устройства.

Необходимите средства за закупуване на допълнителните машинни устройства ще бъдат осигурени, увери Росица Матева.

ЦИК все още обсъжда как да бъде прехвърлена собствеността на софтуера на машините, като днес предстои да има разговор със "Сиела Норма" по темата.

ЦИК прекрати обществената поръчка за допълнителни машини

ЦИК прекрати обществената поръчка за допълнителни машини

Заради висока цена

Все още не е взето решение дали да се гласува с една или две карти. ЦИК има намерението след сключването на договора със "Сиела Норма" да прецени дали да се гласува с една карта или с две - дали ще се визуализира бюлетината на екран или на екрана на машините да има възможност за избор за кой от двата избора да се гласува. Матева е на мнение, че трябва да се гласува само с една карта.

До този момент в ЦИК са регистрирани само 10 партии за предсрочните парламентарни избори и 12 партии са подали документите за участие в изборите президент и вицепрезидент. ЦИК е отказала регистрация само на една партия - на "Българско лято". Има регистрирани 7 коалиции за предсрочните парламентарни избори, като някои от тях са в условията на неприключила проверка. 5 коалиции са регистрирани за президентските избори. Вече тече регистрацията на инициативните комитети за президентските избори.

анкета

Какво очаквате от служебно правителство №2?

Виж резултати

Да организира честни избори 19.6%

Да спре повишаването на цените 9.7%

Да продължи разследванията 18.6%

Да стигнем американците 4.7%

Нищо не очаквам, готвя се за Виденова зима 47.5%

ЦИК взе решения за финансиране на предизборната капания и избирателни секции извън страната. По предварителни прогнозни данни 11 643 ще бъдат избирателните секции.

От днес стартира събирането на заявления от наши сънародници, които желаят да гласуват извън страната, уточни говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Крайният срок на събирането на заявления за българските граждани от чужбина е до 19 октомври.