Под минута отнема машинното гласуване, което бе въведено с поправките в Изборния кодекс, въведен от предишното Народно събрание. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК доц. Цветозар Томов.

"Бях в село Ясен, Плевенско. Това беше мой личен експеримент. Времето беше под минута във всяка секция. Нямаше опашки никъде. Избирателите влизаха да гласуват бързо, представителите на секциите действаха бързо. Повече време се губеше, когато избирателите попълваха документите и разговаряха с комисията", каза доц. Томов.

ЦИК забранява да се лепят лепенки и стикери върху картите за гласуване, каквито случаи имаше в частичните местни избори в Благоевградско. Забранява се и дезинфекцирането на картите с гелообразни препарати - те повреждат картите.

Всички машини за изборите на 11 юли са налични

Всички машини за изборите на 11 юли са налични

Това съобщи заседание министър-председателят Стефан Янев

Високите температури не са фактор, който може да компрометира работата на машините за гласуване, категорична бе Росица Матева от ЦИК. За да се тества надеждността на устройствата, институтът по метрология към БАН е провел тестове, които показват, че те работят при температури, достигащи 45 градуса по Целзий.

Общо 1115 секции ще бъдат оборудвани с две машини. Изискването за това е във всяка от въпросните секции на предходните избори на 4 парил да са гласували над 450 избиратели.

Общо секциите извън страната ще са 273 на брой, като на първо място е Великобритания, следвана от Турция. В чужбина ще бъдат пратени 421 устройства.