Говорителят на ЦИК обеща проблемът с машинното гласуване да бъде изчистен и до провеждането на изборите във всички секции в страната да има такава опция.

"Ако не се случи нещо свръх непредвидено, проблемът с доставката на машини за вота ще бъде решен. Ние трябва да изпълним съдебното решение", заяви Цветозар Томов пред Нова ТВ.

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде
Обновена

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде

ВАС отмени решението на ЦИК за 500 секции

"Може да сме се позабавили, но ще се справим навреме и гражданите няма да имат проблем да гласуват машинно", каза още той.

По думите му гласуването с машини е "приятно занимание", но то не променя принципно начина, по който хората упражняват вота си.

Говорителят на комисията обясни, че машините за гласуване все пак са компютри, а това е техника, която остарява много бързо. Трудно било да се направи еднозначна преценка кой вариант би бил по-евтин - наемането или закупуването на машините.

Екстрено търсят пари за машинното гласуване
Обновена

Екстрено търсят пари за машинното гласуване

МФ трябва да актуализира план-сметката

Още няма решение на ЦИК относно текста на обществената поръчка, обсъждат се всички варианти, уточни той.

За пример за европейска страна, в която има въведено такова гласуване, Томов даде Холандия, но припомни, че съвсем наскоро там са решили да използват ръчното преброяване, за да се борят с кибератаките.

Холандия бори хакерските атаки с ръчно броене на бюлетините

Холандия бори хакерските атаки с ръчно броене на бюлетините

Заради появили се спекулации, че използваният софтуер не е достатъчно сигурен

Все още не е ясно и откъде ще дойдат машините, било то с вариант закупуване или наем, но не е изключено да са именно от Филипините, каквито слухове се появиха в публичното пространство.

Филипините са държава с традиция в този тип гласуване, поясни говорителят на ЦИК.