ЦИК ще приема представители на партии, коалиции и инициативни комитети, които ще се регистрират пред ЦИК от 15 април, заяви говорителят на избирателната комисия Бисер Троянов.

Относно регистрацията на СДС Троянов заяви, че до 12 май 2009 година от партията трябва да регистрират новото си ръководство или ще се наложи да се явят на изборите със старото, което в момента е легитимно.

От 15 април ще бъдат приемани и регистрации за Централна избирателна комисия за избиране на членове на Европейски парламент (ЦИКЕП). До тогава се очакват и предложенията от областните управители за състава и разпространението на районните избирателни комисии (РИК).

До утре СДС ще внесе жалба до Върховния касационен съд по повод отказа на Софийски градски съд да регистрира новото ръководство на партията. Това каза главният секретар на СДС Иван Сотиров.
                     Още... 

Троянов напомни, че за първи път тази година РИК преповтарят числените състави на ЦИК - от 25, вместо досегашните 9 до 13 души.

В петък ЦИКЕП е приела решение за начина, по който граждани и членове на ЕС могат да избират или да бъдат избирани от България.

Партиите, коалициите и изборните комитети трябва да представят заявление за участие в изборите, удостоверение за актуалното състояние, заверено след 3 април 2009 година, заверено от съда копие на първоначалните регламенти на партиите. 

Трябва да бъдат представени и удостоверение на Сметната палата за внесени финансови отчети за последните три години, образец от подписа на представляващия партията и от печата й.

Изисква се и документ, осигуряваш внасянето на безлихвен депозит в БНБ от 50 000 лева за партия, 100 000 лева за коалиция и 15 000 лева за инициативен комитет, както и подписка от избиратели, подкрепящи регистрацията - 15 000 за избор на партия, 20 000 на коалиция, 10 000 за инициативен комитет.