Процесът по гласуване на изборите за президент и народни представители на 14 ноември се очаква да отнеме повече време на всеки избирател, отколкото този на 11 юли. Но въпреки това Централната избирателна комисия не очаква да има затруднения в изборния процес.

Това каза на брифинг в ЦИК говорителят на комисията Росица Матева. На него пред медиите беше демонстрирано как ще се гласува машинно и на двата вида избори. Това ще става на една машина и с една карта.

"За да няма затруднения, взехме решение в секции, в които на 11 юли са гласували над 320 избиратели, да подсигурим втора машина. Така няма да има опасност от струпване на опашки", добави тя.

ЦИК реши на изборите да се гласува на една машина и с една смарт карта

ЦИК реши на изборите да се гласува на една машина и с една смарт карта

Прие се и как ще се визуализират екраните на устройството

Все още няма яснота дали гласоподавателите ще пускат разписките си от машините за гласуване в отделни урни - съответно за парламентарните и за президентските избори, или направо в една.

"Обсъждаме възможността разписките да бъдат пускани в една кутия, като след края на изборния ден да бъдат разделяни от членовете на секционната избирателна комисия. Основанията за това са, че е възможно да бъде допусната грешка - разписката за единият вид избор да бъде пусната в кутията за другия вид избор", каза на говорителят на ЦИК.

анкета

Ще отидете ли да гласувате на 14 ноември?

Виж резултати

Да, гласувам винаги 75.1%

Ако времето е добро за разходка 1.9%

Това ще им е за последен път 4.2%

Още се колебая 6.1%

За какво? Ако от изборите зависеше нещо… 12.7%

Все още няма яснота в колкото секции ще се гласува с машини, добави Матева. "Техният брой е около 9400, като 2119 секции ще поставим второ устройство, но все още бройката се уточнява"

Броят на секциите в чужбина с машина се очаква да бъде по-малък от този на 11 юли, когато в чужбина имаше 421 пункта за гласуване, каза Цветозар Томов от ЦИК. В останалите ще се гласува на хартия.