ЦИК реши, че на изборите "две в едно" на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува за двата вида избори или само за единия, съобщи БНР.

Комисията прие и как ще се визуализират екраните на устройството, така че да се направи избор дали вотът ще се упражни едновременно за президент и вицепрезидент и за народни представители или само в един от двата избора.

При стартирането на гласуването избирателят ще бъде подсетен, ако до три минути не предприеме действия по избор - с текст, че трябва да натисне някой от бутоните на екрана.

След активирането на машината със смарт картата за гласуване ще се визуализира екранен надпис "Посочете в кои избори ще гласувате", отдолу натиснете "Потвърдете", като ще се избират три бутона.

ЦИК иска нова опция в машините за гласуване

ЦИК иска нова опция в машините за гласуване

Нов облик на екрана за гласуване

Първият за избор две в едно, вторият за избор на президент и вицепрезидент, третият за избор на народни представители, а на екрана долу вдясно ще има друг бутон в синьо с надпис "Потвърждавам", след което се зарежда втори екран за гласуване, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя уточни, че във втората страница ще има три варианта в зависимост от това какъв избор е направил избирателят. "Ако е избрал първия бутон, ще се визуализира на втория екран следният текст: "Вие избрахте да гласувате, две точки", като това ще бъде в трите варианта, като при избора на първия бутон ще се визуализира текст "Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители", уточни Матева.

След това излиза текста "Потвърдете своя избор" или се върнете назад.

"Отиваме на трета страница. Ще се визуализира първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент, бюлетината ще се прелиства с бутон следваща страница и ще се преминава към следващо гласуване", допълни говорителят на ЦИК.

Преди да разпечата разписката или разписките, избирателят отново ще може да се върне назад, за да промени избора си след като направи преглед.

"Прегледайте вашия избор. Следващо изречение отдолу можете да промените като натиснете "Промени избора" бутона, следващо изречение, отдолу напишете "Гласуване" и изчаквате разписка", обясни Росица Матева.

ЦИК дава до 8,6 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

ЦИК дава до 8,6 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

Комисията обяви новата обществена поръчка за 1600 устройства и 2000 флаш памети