След като в продължение на 2 години държавата преговаря със собственика на ЦУМ - Георги Гергов,  магазинът да приюти Националния исторически музей, сградата може да бъде предоставена на руснаци, съобщи Би Ти Ви.

Има вероятност Гергов да я даде под наем на руски  инвеститори, които планират да разположат в нея  Музей на православното християнство.

Собственикът на ЦУМ води преговори с три правителства за отдаване на сградата под наем на държавата - кабинета на ГЕРБ, служебното правителство на Марин Райков и сегашните управляващи.

„Вървяха трудно преговорите. Най-напред да се купува сградата, после се разбра, че не може да се купува, след това под наем, после друг вариант за замяна на акции с панаира. В крайна сметка ние трябва да търсим някакво спасение, тъй като излизат магазини, а не пускаме други да влизат, за да можем да освободим ЦУМ." - заяви Гергов.

Интерес към сградата са проявили руски частни инвеститори. Идеята им е тя да бъде преобразена в Музей на православното християнство. Предложението им към Георги Гергов било за съвместен бизнес. Междувременно преговорите с държавата за преместването на Националния исторически музей в ЦУМ продължават.

Все още няма конкретна договорка в руските инвеститори. Уверението на бизнесмена е, че сградата на ЦУМ няма да бъде продадена.