Бившият вътрешен министър Румен Петков представи на брифинг в парламента справки от Софийска градска прокуратура и Военноокръжна прокуратура, от които става ясно, че към 25 ноември 2010г. няма висящи досъдебни производства срещу него.

Той показа и служебна бележка от Националната следствена служба, в която се посочва, че в следствието нямат данни за образуване на досъдебни производства и повдигнати обвинения срещу депутата от Коалиция за България.

Петков съобщи, че ще предостави всички тези документи на американския посланик Джеймс Уорлик.

Припомняме, преди дни стана ясно, че посолството на САЩ у нас е отказало виза на червения депутат заради разследване срещу него.

Имам ясна представа и оценка за реалната ситуация. С тези думи Петков отговори на журналистически въпрос дали Уорлик е дезинформиран от вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на митниците Ваньо Танев.

В подкрепа на съпартиеца си пред медиите застана и Любен Корнезов. Той припомни, че Цветанов и Танов многократно са заявявали, че Румен Петков участва в разпределението на наркоканали.

По думите му това означава, че те обвиняват червения депутат за извършено престъпление по член 354А от НК, за което се предвижда лишаване от свобода до 15 години.

Наказателният кодекс важи за всички български граждани, включително и за вътрешния министър, шефа на Митниците, включително и за главния прокурор, изтъкна Корнезов.

Двамата господа - Цветанов и Танов, със своите изказвания са извършили престъпление по член 286 от НК, посочи още той. По думите му двамата са набедили Румен Петков за извършено престъпление, а от представените от него документи става ясно, че той не е разследван. Според Корнезов за подобно деяние от страна на Цветанов и Танов се предвижда лишаване от свобода до шест години.

Той се обърна към главния прокурор Борис Велчев с думите: Г-н главен прокурор, законът е във Ваши ръце.

Корнезов настоя и да се потърси отговорност от Цветан Цветанов и Ваньо Танов за изказванията им по адрес на бившия вътрешен министър. Да са мислили какво говорят, изтъкна червеният депутат.

По-късно главният прокурор Борис Велчев смята, че няма основание за образуване на наказателно производство срещу вътрешният министър Цветан Цветанов и шефа на Митниците Ваньо Танов.

Борис Велчев каза, че не е запознат с призива на Корнезов, но за да има набедяване, то трябва да се извърши пред надлежен орган на властта, а не пред медиите.