Съвсем реалистично е влизането на България в Шенгенското пространство през 2011г, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов след като получи доклад на гражданското наблюдение от „Отворено общество" по подготовката на България за членство, предаде Агенция „Фокус".

Вътрешният министър посочи, че приоритет на унгарското председателство на Европейския съюз е именно влизането на България и Румъния в Шенген. „По-реалистично е влизането на България и Румъния заедно, след покриването на техническите параметри, отколкото поотделно", подчерта Цветанов.

Според него, в техническо отношение страната ни на моменти стои много по-добре отколкото някои по-стари членове на Шенгенското пространство. По повод появилите се информации за обвързване на членството в Шенген с проблема с ромите, Цветанов каза, че „подобни обвързаности не стоят на дневен ред".

Приоритетна задача в следващите месеци е обучението и повишаването на квалификацията на българските полицаи по отношение на влизането на България в Шенген, каза министърът и допълни, че са изготвени брошури за всеки един полицай, за да могат служителите на МВР да бъдат подготвени за внезапните проверки, които ще бъдат направени в страната в различни районни управления.

На 9 октомври официално ще бъдат пуснати в експлоатация корабите, които изпълняват инструмента Шенген, каза Цветанов. По думите на министъра, чрез тях ще се гарантира сигурността на морската граница. До края на тази година ще бъдат готови и екипите, които ще поемат хеликоптерите на „Гранична полиция" за наблюдение на сухопътната граница.

Вътрешният министър изрази удовлетворение от доклада, който му беше представен от „Отворено общество". Окончателната му версия ще бъде готова през януари 2011 г.