Цветан Цветанов е спрял обществената поръчка за принтерите.

Това заяви самият вътрешен министър, помолен от news.bg да обясни какъв бюджет е необходим на министерството, за да бъде полицията по-ефективна.

Според него с прекратяването на такива „скъпи обществени поръчки" ведомството ще спести средства.

Това е една от формите, с която искаме да оптимизираме бюджета, да може да отиде по предназначение за други неща, които са по-важни за системата, обясни Цветан Цветанов.

Той е благодарил на фирмата, спечелила поръчката за принтерите, за проявеното разбиране.

Тя няма вина за това, което е направило като процедура МВР, коментира Цветанов. Той бе категорчиен, че министерството няма да плаща неустойки за проваления договор.

Припомняме, конкретният повод за това е обществената поръчка за принтери и консумативи за Главна дирекция "Досъдебно производство".

Проверката е установила, че дирекция "Доставки" е подписала неизгоден за МВР договор на 29 юни 2009 за доставка на 1000 лазерни цветни принтера, китайско производство, заедно със стартов пакет и допълнително 1000 стандартен пакет консумативи на обща стойност 2 794 800 лева.

Съгласно подписания договор стойността на един принтер възлиза на 1400 лева. Договорът е следвало да бъде изпълнен с краен срок 27 юли в частта за лазерните принтери.
Директор Панчев е имал издадено пълномощно от предишния вътрешен министър за извършване на процедури и подписване на договори по ЗОП, НВСОП и НВМОП.

Той не пожела да посочи конретна сума, която ще подобри работата в МВР.

Темата бюджети няма да я коментирам, за да не изпаднем в ситуация, че финансовият министър казва, че няма пари, заяви Цветанов.

Това, което мога да кажа е, че ще предложим бюджет, който ще направим всичко възможно ние самите да оптимизираме дейността си и да направим необходимите икономии, допълни силовият министър.

Икономии ще се правят при обявяването на обществени поръчки за сериозни проекти за материалното състояние на служителите на МВР.

Няма сфера в България, която да не се нуждае от повече пари, коментира вътрешният министър по повод, че досегашният бюджет на МВР от близо 1 млрд. лева не беше достатъчне за нуждите му и че 80% от него отива за заплати на служителите.

Въпросът е, че ние трябва да се задоволим с днешното състояние на финансовото състояние на държавата и трябва да бъдем обективни в претенциите си, свързани в тази посока, заяви министър Цветанов.

Ще направя всичко възможно да оптимизирам финансовата дисциплина в министерството, допълни Цветанов.

Повече пари ще дойдат от спиране на корупцията по висшите етажи на властта, борба с контрабандата и икономическите престъпления, смята той.

За по-голям бюджет на МВР се обяви обаче председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов.