Цветлин Йовчев - подалият оставка преди дни шеф на кабинета на президента Плевнелиев - е поставен там от Бойко Борисов, за да контролира държавния глава.

Служебният министър на вътрешните работи Петя Първанова е назначена от президента по настояване на Борисов и Цветанов, за да може пък Плевнелиев да сложи свои хора в други министерства.

Това коментира в предаването по Нова Тв „Дикoff" Татяна Дончева.

Тя смята, че Първанова няма да направи нищо по-рязко в МВР, което на практика ще остане управлявано от Цветанов през целия ход на изборите.

По думите на Дончева, настоящият служебен кабинет е изцяло в изгода на ГЕРБ, защото функцията му е да представи едно друго лице на управлението на партията на Борисов.

Връщайки се на фигурата на Цветлин Йовчев, Дончева намекна, че той е източникът на информация, с която Яне Янев разполага срещу държавния глава.

Дончева подчерта, че като качества Йовчев винаги е бил на ниско ниво. А с дейността му се свързват едни от най-големите скандали през последните десет години в сферата на контраразузнаването.

Йовчев дължи кариерата си изцяло на Иван Драшков - бивш шеф на НСС, след това заместник шеф на ДАНС, обяви още Дончева.

Тя припомни скандалът „Галерия" - операция по подслушване на политици и депутати, организирана и от Йовчев в качеството му на зам.-шеф на ДАНС.

Тогава, припомни Дончева, той бе уволнен от Станишев, а с идването на Борисов на власт - върнат, но вече в качеството му на шеф на агенцията.

Припомняме, през последните дни Йовчев бе споменаван доста често. Първо - с неговото напускане на Дондуков 2, след което името му изникна при скандала с Роман Василев, като проверката на прокуратурата установи, че грешната информация, с която Василев се е сдобил с разрешение за подслушване по разследването срещу Николай Цонев е дошла от агенти на ДАНС по времето на Йовчев.

След това днес набедената, че е покривала ексземеделския министър Найденов прокурорка Малена Филипова разкри, че през 2011 година - когато пристигнал сигналът срещу Найденов, тя го е изпратила веднага на ДАНС (пак по времето на Йовчев), след което следите му се губят.

По другия настоящ скандал в момента - в прокуратурата със зам.-градския прокурор Роман Василев, Дончева е категорична, че всичко е театър.

Главният прокурор не може да махне Василев, заради неговите връзки от миналото, убедена е Дончева.

Иначе, тя заяви, че не знае какво прави Роман Василев като зам.-градски прокурор, тъй като професионалните му качества не позволяват дори да изкара едно средно по тежест дело за кражба.