Инвестиционната програма на министерство на транспорта за 2009 г. предвижда реализация на 33 проекта на стойност над 518 млн. лв. От тях близо 194,5 млн. лв. са от държавния бюджет, а останалите средства са по проекти с допълнително финансиране от ИСПА и ОП „Транспорт".

Програмата бе обсъдена на среща между премиера Станишев и транспортния министър Петър Мутафчиев.

До края на месец юни 2009 г. се очаква цялостна модернизация на летище - Пловдив. За целта ще бъдат заделени над 18 млн. лв., с които да се подобри обслужването на пътниците и товарите, да се стимулира развитието на туризма и промишлеността.

Други около 50 млн. лв. в инвестиционната програма на ведомството са предвидени рециклиране и ремонт на вагони от български заводи, както и за модернизация и плащания за нови вагони.

Като резултат министерството очаква подобряване на безопасността и надеждността, повишаване на комфорта и качеството на жп превозите у нас.

Предвиждат се още проекти, свързани с модернизацията и електрификацията на определени жп участъци и линии, преустройство на възлови жп гари в съответствие с европейските изисквания, подобряване безопасността на корабоплаването и превоза на товари, създаване на модерен интермодален терминал в София и др.

Дискусията е продължение на поредицата от работни срещи на министър-председателя с екипите на министерствата, свързани с реализацията на инвестиционната програма на кабинета.

Тя е една от мерките в Плана на правителството за икономическа стабилност и напредък през 2009 г., разработен през декември 2008 г. с цел намаляване на последиците за България от световната финансова и икономическа криза.

В Бюджет 2009 са заложени 5,6 млрд. лв. за капиталови разходи. Те ще бъдат използвани за създаването на работни места, за гарантиране на заетост и устойчивост на бизнеса и подкрепа на икономическия растеж на страната.