Мечката Калинка, една от първите три мечки, които „Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо успяха да спасят от лошите условия на живот, почина. Причина за смъртта е напредналата възраст и тумор в черния дроб. Мечката е починала в парка за танцуващи мечки.

Калинка е спасена заедно с още две животни от разградско през ноември 2000 г.

Преди това, подобно на всички останали обитатели в Парка за танцуващи мечки, тя е била обучавана да „танцува" върху нажежена ламарина.

В резултат на това се адаптира доста бавно към новите условия и дори години след като е настанена в парка има навика да застане до някое дърво и да прави по крачка-две наляво, после надясно. Това е и в резултат на начина, по който предишните й собственици са я държали вързана през зимата - в обора, на верига дълга не повече от метър.

За наша радост Калинка се адаптира напълно към новия си живот,  а през последните 3-4 години редовно прекарваше и дълъг зимен сън, разказа Димитър Иванов, управител на парка.

Точната възраст на Калинка не е известна. Според документите при предаването й на „Четири лапи" тя е родена през 1989, но по мнението на специалистите от организацията е доста по-възрастна. Калинка ще бъде погребана в Парка за танцуващи мечки.