Глобиха български гражданин с два паспорта – български и турски за неправомерно гласуване, съобщи "Родопи". Той живее в Турция по постоянен адрес от 1980 година, но е запазил и българския си паспорт, за да пътува свободно в ЕС.

Съдът в Момчилград признава Й.М.Ф., за виновен в това, че на 25 май 2014 година в село Гургулица, община Момчилград, при провеждане на избори за членове на Европейски парламент от Република България, в избирателна секция № 50 е гласувал, без да има това право.

Освобождава го от наказателна отговорност и му налага административно наказание „Глоба" в размер на 1000 лева. Пред съда нашият изселник пледира невинен заради непознаване на изборното право. „Не знаех, че това е престъпление. Исках само да упражня правото си на глас“, твърди пред съда Й. Ф.

Настоящият му адрес е бил в Турция от 01 януари 1980 година. В деня на избори за членове на европейския парламент от България – 25 май 2014 год., той отишъл в избирателна секция № 50 село Гургулица (кметство село Момина сълза), където пред петимата членове на секционната избирателна комисия (СИК) представил личната си карта и поискал да гласува.

Членовете на СИК проверили избирателните списъци на село Гургулица и установили, че Й. Ф. не фигурира в тези списъци. Не бил включен и в списъка на заличените лица. Тогава Фатме Мехмедали от СИК решила да допусне Й. .Ф. да гласува, тъй като го познавала и знаела, че живеел в тяхната махала.

От приложения към делото списък за заличените лица от избирателните списъци в изборите за членове на Европейския парламент от България за област Кърджали, община Момчилград, секция 054 село Биволяне е видно, че Й.М.Ф. е бил включен в този списък.

Съгласно чл.350, ал.1 от Изборния кодекс, право да избират членове на Европейския парламент от Р.България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава – членка на ЕС, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Съгласно параграф 1, т.2, б.”а” от ДР на ИК „живял най-малко през последните три месеца в България или друга държава – членка на ЕС” е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес: на територията на България; - или в друга държава – членка на ЕС.

Под понятието „живял” съгласно чл.350, ал.1 от ИК, законодателят нямал предвид фактическото пребиване на определен адрес, а извършване на регистрация на адреса по реда на закона за гражданската регистрация, или по конкретно – регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга държава – членка на ЕС, най-малко три месеца преди датата на изборите.