У нас се наблюдава сблъсък на две поколения - на джипа и на интернет. Управляващите са загубени в интерпретацията на политически искания, те отговарят със социални мерки за пенсионерите. Това заяви преподавателят по политически науки проф. д-р Анна Кръстева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Те искат да превърнат овластени граждани в социално слаби.

Според бившия зам.-министър на МВнР Милен Керемедчиев всички социални искания, са породени от несигурността на хората.

Ескалацията се породи от това, че хората рязко загубиха своите работни места и държавата започна да бъде много важен фактор, тъй като тя решава кое предприятие да спаси, допълни Кермедчиев.

По думи на Кръстева геополитическата конфигурация е изключително динамична.

Тя се определя спрямо американските избори. Китай е против Тръмп, Русия - против Байдън. Това ново лидерство е технологично. Хибридна война се прилага от всички, независимо от техните предпочитания, посочи Кръстева.

Пред европейските лидери стои един много тежък въпрос, най-вече към Меркел, доколко ще продължи подкрепата на Германия към политиката на това правителство, каза още Милен Керемедчиев.

Кръстева е на мнение, че сигурността и енергийна дипломация в момента са синоними и определят геополитиката.

Германия недоволства от действията на САЩ срещу "Северен поток 2"

Германия недоволства от действията на САЩ срещу "Северен поток 2"

Споменах го по време на телефонен разговор с Майк Помпео

Силна е заявката на САЩ да предопределят енергийните избори и на европейските си партньори, те са еднакво резервирани и към "Турски поток" и към "Северен поток 2". Ангажираността на България с този поток е голяма въпросителна, коментира тя.

Керемедчиев допълни, че Източна Европа е сред приоритетите за външна политика на САЩ.

Русия винаги е използвала енергетиката за политически цели. САЩ искат да затворят двете врати, по които минават руските енергийните потоци и руската политика, обясни той.