Ваксинирането срещу коронавируса у нас върви по план, но остават въпросителните около учителите, тъй като голяма част от тях се колебаят дали да бъдат ваксинирани. Голяма част от учителите се колебаят, искат повече информация и малко повече да помислят. Учителите не са против ваксината. Това заяви председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров пред Bulgaria ON AIR.

Вече 30% са готови за ваксините, голяма част са в списъците от Министерството на здравеопазването. Защо трябваше до днес-утре тези списъци да свършат? Ваксините ги няма, месец-два ще трябва да се чака. Трябва по-полека да започнем тази кампания. Много малко са учителите срещу ваксините, но нека да имат свободен и информиран избор. Не бих приел да се обвърже - които са ваксинирани - работят, които не са - не, заяви той.

По думите му учителите биха се съгласили на завръщане в училище на 18 януари след много точен анализ какво се случва и накъде вървим. Здравето и животът на учителите и децата са най-важни, подчерта Юлиян Петров и добави, че непедагогическият персонал в училищата също трябва да бъде ваксиниран.

Проблемът е в знанието как работи нашата система. Много често не ни слушат какво предлагаме. По-добре би било да ни изслушат. Синдикат "Образование" не сме за това всички да започнат на 18 януари. Заложихме хипотезата пак всички да излезем.

Не трябва да заглушаваме и неглижираме страха. Страхът ни пази. Ако пресолим манджата, ще стигнем до нежелани ефекти. Някои от тях дори ще се откажат да бъдат учители, бе категоричен Петров.

Учители искат е-обучението да продължи заради новия щам на COVID-19

Учители искат е-обучението да продължи заради новия щам на COVID-19

Те се опасяват и от трета вълна на вируса

Припомняме, че част от учителите се противопоставиха на връщането на децата в клас, след като образователният министър Красимир Вълчев заяви, че учениците от 1-4 клас за връщане в класните стаи от 4 януари.