Столичният общински съвет удължи концесионния договор на една от фирмите за почистване до 31 март следващата година, предаде БНР.

Кметът Бойко Борисов трябва да се споразумее с концесионера да чисти още една година.

Причината да се удължи концесионния договор е заради това, че до момента няма нужната информация в администрацията на общината за подготвяне на изискванията за възлагане на нова обществена поръчка по тази дейност, обясни заместник-министърът по екологията Мария Бояджийска.

„Такава информация са данните за площите на районите, както и тази от Националния статистически институт по отношение броя на населението или живеещото население в тези 4 района; данните и анализите на системата за сметосъбиране и сметоизвозване в София в момента."

Бойко Борисов пък обеща да има нормална, ясна и добре подготвена обществена поръчка. Кметът изрази надежда да дойдат западни инвеститори.

„Договорът е подписан на 19 юни. Тогава е изваден от архива на Столична община. Всъщност никакви финансови взаимоотношения между концесионерите и общината не са стояли преди тази дата." Това обясни председателят на Общински съвет Андрей Иванов по спора, кога всъщност е подписан договора за концесия.

„На базата на нашето решение да продължим договора, концесионерът не прояви разбиране. Влизането в съда е безпредметно по един казус, който изтича след два месеца," допълни още той.