Срокът за плащането на сметки за консумирана електроенергия ще бъде удължен двойно - с 20 дни, вместо регламентирания по норматив 10-дневен срок.

Хората трябва да бъдат спокойни, че ще им бъде дадена възможност да си платят сметките, но да се говори за преустановяване на плащанията е рискова стъпка и ще доведе до сериозно напрежение по цялата енергийна верига. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг в МС. Тя увери, че ще се създаде организация, като се допуска и разсрочване на плащанията.

"Ако се допусне преустановяване на плащанията, това ще доведе до ситуация, в която след месец или два битовите потребители ще имат да плащат две или три сметки, отколкото това да направим всички необходимо с помощта на всички да си платят сметките в рамките на сроковете", обясни енергийният министър.

Тя предупреди че: "Може да се стигне до ситуация, в която популизмът да стане по-страшен от вируса. Трябва да се отнасяме отговорно към ангажиментите и задълженията, които имаме."

Сами отчитаме водомерите си

Сами отчитаме водомерите си

Инкасаторите няма да влизат в домовете на потребителите

Набелязани са няколко категории мерки и всеки един от трите ерп-та са мотивирани да работят в изцяло на интерес на потребителите. Мерките за това са:

Всяко едно от ерп-тата преустановява всички планирани дейности за рехабилитация на мрежата. Всички планирани дейности са преустановяват;

Втората мярка е свързана със сигурността на снабдяването на електроенергията във всички болници на територията на страната;

Третата мярка е свързана с гарантиране живота и здравето на хората. ЕРП-тата ще стимулират разплащанията и информацията, свързана с даването на електрическа енергия да се осъществява онлайн.

Енергийният министър призова хората за търпение.

Борисов информира Радев, че подкрепя Щаба за въвеждането на най-твърди мерки

Борисов информира Радев, че подкрепя Щаба за въвеждането на най-твърди мерки

Премиерът подчерта нуждата от единство...

Четвъртата мярка е всички мери свързани с дезинфекция на потребителите, които ще плащат своите сметки на гишетата.

По темата за природния газ енергийният министър отбеляза, че ще бъде направен механизъм на всички клиенти на "Булгаргаз" да бъдат възстановени сумите, които са надвзети за доставката на синьото гориво - от месец август 2019 г. до настоящия момент.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов отбеляза, че извънредната ситуация изисква повишена отговорност от всички институции и хора. Първият най-важен ангажимент е непрекъснато захранване с ток в цялата страна, защото много дружества позволиха на служителите си да работят от вкъщи, подчерта Иванов.

Той увери, че са предприети всички мерки, за да може здравните заведения да имат гарантирано захранване и резервирано такова с цел да не се позволи в нито един момент прекъсването му.

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Ежедневно ще разговарят и ще си обменят разчети и мерки

Той счита, че ако се стигне до спирането на плащанията на тока от битовите потребители би било истинската катастрофа.

Председателят на КЕВР заяви също, че ако се спрат плащанията на сметките за парно, "Топлофикация" няма да може да събере дължимите си суми, няма да може да се разплати с "Булгаргаз", а "Булгаргаз" няма да може да преведе необходимите суми за доставка на природен газ. "Така ще бъдем изправени пред риск и не можем да си представим какъв катастрофичен сценарий е това", предупреди шефът на КЕВР