Президентът Румен Радев призова българското общество да не се поддава на паника, а да спазва стриктно мерките и указанията на правителството.

Това стана след среща в президентството с премиера Бойко Борисов и председателя на Националния щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

"30 години българите се спасяват по единично, но тази смъртоносна епидемия ни напомни да осъзнаем необходимостта от гражданска и обществена солидарност", заяви Румен Радев. "Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите и в този кризисен момент е необходима нашата пълна мобилизация, защото справяне с криза от такъв характер изисква високото съзнание на всеки един от нас", каза още президентът.

Той повтори: "Строгите мерки ще са от полза, ако всеки един осъзнае техния смисъл."

Случаите на коронавирус у нас: Официално потвърдени 43, очаква се потвърждение на една проба от Варна. Двама починали.

Радев коментира и първоначалните си упреци към въведеното извънредно положение, днес така: "Извънредното положение е с едномесечен срок, приемам го като временна мярка, въпреки критиките към начина, по който беше въведено."

Той отново призова българите да не се поддават на паника, защото българските институции работят във форсмажорни обстоятелства и "трябва да проявяваме разбиране в усилията им".

"В интерес на всички ни е да изпълним всички мерки и указания на властите. Тези ограничителни мерки са изключително важни и са животоспасяващи", призова Радев.

Той анализира, че здравната криза поражда сътресения в икономическата и социалната система и поставя на изпитание малкия и средния бизнес, както и работещи с малки деца и възрастни родители, за хора, които губят работа или са в неплатен отпуск.

"И тук българското правителство следва да предприеме механизми за подпомагане на най-засегнатите от мерките. Ресурсите в държавата са ограничени, ние го обсъдихме на срещата, но очаквам от правителството в спешен порядък да преоцени финансовите и инвестиционните приоритети и да търси помощ от ЕС".

"Борбата днес е за всеки българин, затова призовавам за единствено и солидарност, вярвам, че заедно и обединени ще се справим", каза в заключение Радев. Той благодари на всички българи, които са се записали доброволно да участват в борбата с коронавируса.

След него премиерът Бойко Борисов потвърди, че е абсолютно солидарен с изводите на президента за единство."Запознахме президента, че смятаме в спешен порядък първо да защитим лекарите, мед. сестри, санитари, лаборанти, всички в сферата. Затова ще дадем по 1000 лв. на всяко медицинско лице и на всички, които са на първа линия и работят с коронавируса", обяви Борисов.

Премиерът гарантира, че се работи за осигуряване и на маски и защитни облекла в спешен порядък.

"Трябва социално слабите да бъдат подпомагани, малкия и средния бизнес, но много внимателно трябва да се следят резервите на държавата - на първо място за пенсии, заплати на лекари, армия, на полиция", каза той.

Борисов потвърди, че ЕС ще увеличи държавната помощ през социалния фонд за всички, които излизат в болнични или фалират като компании.

ЕС срещу коронавируса: 37 млрд. евро инвестиции, 8 млрд. за 100 000 фирми

ЕС срещу коронавируса: 37 млрд. евро инвестиции, 8 млрд. за 100 000 фирми

"Не е възможно да се спре вируса... ЕС може да издържи на шока"

"От криза не се излиза по-богат, щетите са в цял свят и нито една държава не е предложила конкретна мярка - докторите не могат да кажат за колко време ще се справят - всеки лев се пресмята, за да може да се защити държавата", гарантира министър-председателят.

В края на изказването си Бойко Борисов каза, че с президента загърбват противоречията по време на кризата и ежедневно ще разговарят и ще си обменят разчети и мерки.

"За да сме единни и силни, противоречията остават назад, докато трае кризата", завърши премиерът.

СЗО обяви: Европа вече е епицентър на пандемията с коронавируса
Обновена

СЗО обяви: Европа вече е епицентър на пандемията с коронавируса

Вече над 5000 души са починали