Вероятността да бъде открит "пациент нула", от когото е тръгнало разпространението на COVID-19 у нас, е малка. Това заяви пред БНР доц. Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София.

Причината по негови думи е, че новият коронавирус може да е навлязъл не от един, а от множество източници.

Според него откриването на заразени, които не са пътували до райони-огнища на коронавирус, означава, че освен тях у нас има и случаи, които все още не са диагностицирани.

Това трябва да ни кара да мислим, че в страната има хора, които са заразени и които разнасят инфекцията, но просто не са диагностицирани, и много се съмнявам, че някога ще бъде установен този "нулев пациент", защото той може да не е един, а да са много, обясни експертът.

Държавата готова с екшън план срещу коронавируса, успокоява Караниколов

Държавата готова с екшън план срещу коронавируса, успокоява Караниколов

При нужда правим изнесени центрове извън болниците с 15 000 легла

Доц. Мангъров напомни, че България е страна, която има много тесни връзки със страните, в които има висока честота на заболяванията.

Той е убеден, че липсата на връзка между 75-годишната пациентка в Габрово и заразената медицинска сестра означава, че двете са се заразили от различни места и в града има и други заразени, които все още не са установени.

Експертът посочи, че в 80% от случаите заболяването протича леко или дори без симптоми. Това са хора, които спокойно могат да се разхождат между нас, да заразяват други хора, в което няма нищо необичайно, същата е епидемиологията на грипа, обясни той.

Няма новоустановени случаи на коронавирус

Няма новоустановени случаи на коронавирус

Изследват старчески дом в Габрово

Според него след регистрирането на първите случаи на коронавирус у нас се очаква броят на новооткритите носители на вируса да се увеличи.

Той сравни разпространението на новия коронавирус със стрес тест за здравната ни система.

Това е както при банките - един "стрес тест", който ще покаже какво представлява здравната ни система и доколко е в състояние да се справи с такива предизвикателства, обобщи доц. Мангъров.

Припомняме, към момента в България има четирима пациенти с положителни тестове за наличие на коронавирус. Първите двама са мъж на 27 г., лекуван в общинската болница в Плевен и 75-годишна жена от Габрово. В Габрово е заразена и медицинска сестра, която не е имала досег с болната пациентка. В Плевен с положителен тест е 61-годишен мъж, бил в една стая с 27-годишния пациент.

Продължава издирването и тестването на всички, които са имали контакт с тях.

Четиримата пациенти с положителни тестове за коронавирус са добре.

Отрицателни са пробите на петима пациенти, изследвани във Варна. Един от тях се беше върнал от Италия.

БЛС: Поведението на пациентите определя развитието на епидемията от коронавируса

БЛС: Поведението на пациентите определя развитието на епидемията от коронавируса

Няма специфично лечение за коронавирус