До голяма степен от пациентите ще зависи доколко ще се развие епидемията от коронавируса. Това заяви пред БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз, който е и общопрактикуващ лекар.

Клиничната картина при COVID-19 е много сходна с тази при други респираторни заболявания. Въпреки че няма специфично лечение за коронавирус, болестта може да се овладее със симптоматично лечение.

"За разлика от грипа, за коронавирусна инфекция ние нямаме данни за специфично лечение - вирусът е съвсем различен, но симптоматиката може да бъде овладяна със симптоматични средства, в зависимост от оплакванията на пациента", каза д-р Брънзалов.

По думите му най-важното е пациентът да е изолиран, да е под карантина в дома си и да избягва контакти с други, които може да зарази. Това се отнася и за пациентите, които са болни от грип. Знаете, че сме в грипна епидемия, втора вълна, тип Б".

И зам.-председателят на БЛС д-р Брънзалов заяви, че първоначалният контакт на болните с личните лекари по телефона е достатъчен: "Взимат се мерки. Всички ние ще бъдем поставени на изпитание - и здравната система, и най-вече пациентите, защото от тяхното поведение до голяма степен зависи как ще се развие епидемията".

Хората със симптоми на респираторни заболявания е препоръчително да не чакат пред лекарски кабинет. Ако се наложи, трябва лицето им да бъде покрито

Няма новоустановени случаи на коронавирус

Няма новоустановени случаи на коронавирус

Изследват старчески дом в Габрово

"Няма работа пациент във фебрилно състояние по коридорите на лечебните заведения. Не е желателно кашлящи пациенти, въобще всички, проявяващи признаци на възпаление на горните дихателни пътища, да посещават лечебни заведения. Те трябва да си останат вкъщи и да се свържат с нас", каза д-р Брънзалов.

Ролята на личните лекари е много важна, тъй като те имат информация за всички предхождащи или съпътстващи заболявания на своите пациенти. Джипитата могат да преценят кои от тях са рискови и може да се нуждаят от болнично лечение или има риск да прекарат COVID-19 по-тежко. Към момента данните са, че инфекцията се преболедува леко от повечето хора.

Именно личните лекари знаят съпътстващите заболявания на пациентите и могат да преценят до голяма степен колко им е влошено състоянието. Защото ние знаем кой е болен от други сериозни заболявания.

"Статистиката показва, че при 81%, даже и повече, заболяването протича с много леки симптоми - общо неразположение и т.н. Опасно е при малкият процент от около 3-4 или 5% от хората, които имат и съпътстващи, хронични заболявания, които са медикаментозно компенсирани, но при един такъв стрес, на какъвто бива подложен организмът на такъв пациент от каквото и да е вирусно заболяване, може да се усложнят нещата", обясни зам.-шефът на БЛС.

Той отново подчерта колко е важна самодисциплината на пациентите. По думите му активостта на епидемията на територията на България зависи не само от лекарите, а основно от пациентите и тяхната гражданска отговорност.